Valentijn Driessen sloopt Edwin van der Sar: "Ajax-directeur onwaardig"

Valentijn Driessen is in zijn column in De Telegraaf zeer kritisch op het functioneren van Edwin van der Sar. Iedere keer als het moeilijk wordt, is de algemeen directeur nergens te bekennen, zo oordeelt Driessen. Dat was al zo bij de kwesties Nouri, Promes en Labyad, maar nu Ovemars zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag houdt hij zich ook schuil.

En dus is Driessen kritisch: "Van der Sar valt ernstig gebrek aan leiderschap te verwijten. Serieuze waarschuwingen vanuit de organisatie – vrouwen die grensoverschrijdend gedrag melden – hebben Van der Sar naar eigen zeggen nooit bereikt. Persoonlijk heeft hij nooit iets opgevangen. Hoewel Overmars’ gedrag intern bekend was en Van der Sar tien jaar lang met de directeur voetbalzaken werkte en ze lief en leed deelden. De onwetendheid bij de algemeen directeur over wat zich over langere tijd onder zijn toeziend oog afspeelde op de werkvloer is een aanklacht tegen zijn functioneren."

'Ajax-directeur onwaardig'

Driessen somt de voorbeelden op: "Of het de afhandeling van het geval Nouri betrof of de betrokkenheid van Quincy Promes bij een steekpartij of de vermeende mishandeling van een aannemer door Zakaria Labyad. Waar Van der Sar als boegbeeld van Ajax in het oog van de storm moet plaatsnemen, laat hij veelal anderen de kastanjes uit het vuur halen. Het structurele verstoppertje spelen van de algemeen directeur is Ajax-onwaardig. Als algemeen directeur van Ajax sluit je jezelf tijdens zo’n storm niet op in de Johan Cruijff ArenA of spreek je alleen je sponsors toe. In je rol als CEO stel je je transparant op en communiceer je via de media met je fans en de samenleving, hoe moeilijk dat in de zaak Overmars persoonlijk ook is voor Van der Sar."

Feyenoord-doelman vertrekt