Louis van Gaal doet boekje open over homoseksualiteit in voetbal: "Vaak gedacht bij mijn spelers"

Louis van Gaal laat in gesprek met De Gaykrant weten dat hij het heel jammer vindt dat er amper profvoetballers uit de kast komen. Tijdens zijn carrière had hij vaak het vermoeden dat één van zijn spelers homoseksueel was, maar geen van hen kwam daadwerkelijk uit de kast: "Waarom zou je niet voor je 'zijn' willen uitkomen?"

Van Gaal geeft zelf het antwoord op zijn eigen vraag: "Omdat het niet geaccepteerd wordt? Juist in de beslotenheid van de kleedkamer zou dat wel geaccepteerd worden. Ik ben bang dat het nog heel lang gaat duren voordat spelers uit de kast komen."

Hoewel geen van zijn spelers het ooit heeft verteld, had Van Gaal regelmatig vermoedens dat één van zijn spelers op mannen viel: "Ik heb het wel heel vaak gedacht en vermoed bij spelers. Maar als iemand daar niet zelf mee komt, wil ik hem daar niet mee belasten. De meeste van hen zijn ook getrouwd met een vrouw en hebben kinderen. Dat kan ik ze echt niet aandoen. Bij welke club dat was? Nee, dat doet er niet toe."

"Vaak de creatievere spelers in mijn elftal"

Van Gaal denkt dat de reacties een stuk positiever zullen zijn dan wij allemaal vermoeden: "Toch denk ik echt dat een homoseksuele speler niets in de weg wordt gelegd. Dat ze zichzelf zouden kunnen zijn. Daar ben ik 100 procent van overtuigd. Als ze gek zijn van het spelletje, en 'relaties' kunnen aangaan met heteroseksuele mannen, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Ook omdat ik altijd heb gemerkt - en dat klinkt misschien wel gek - dat het meestal de meer creatieve spelers zijn die homo zijn. En dat soort spelers is heel waardevol in het voetbal. Met andere woorden: ze worden gewaardeerd om hun voetbalkwaliteiten."