Overzicht: Top-5 beste spelers van Ajax, Feyenoord en PSV

Wie zijn op dit moment de vijf beste spelers van Ajax, Feyenoord en PSV? Databureau Remiqz, een bedrijf dat analyses maakt op basis van voetbaldata, kwam met de volgende bevindingen. 

Een belangrijk uitgangspunt van de analyses van Remiqz is de GPI-methode, maar wat is dit precies? De Global Player Index (GPI) is een unieke ranking die op een objectieve manier de toegevoegde waarde van iedere individuele speler aan de teamprestatie meet. Dit gebeurt door te kijken naar de verandering in de winkansen van het team terwijl de speler op het veld stond. De Global Player Index is een uitstekende voorspeller van transferwaarde en wordt gebruikt om de financiële waarde van iedere speler te bepalen. De hele data historie van een spel wordt meegenomen in de GPI, maar recente resultaten wegen zwaarder dan het verleden.

Voor Feyenoord is de huidige top 5:
Steven Berghuis (3008)
Tonny Vilhena (2944)
Jens Toornstra (2825)
Jan Arie van der Heijden (2779)
Nicolai Jørgensen (2695)

Van Persie en Jørgensen hadden deze top 5 zeker geleid mits zij in het afgelopen jaar niet zoveel wedstrijden hadden gemist. Jørgensen had vorige winterstop nog een GPI van 3038 en ook de GPI van Robin van Persie lag stukken hoger dan zijn huidige niveau van 2667.


Voor Ajax is de huidige top 5:
Dusan Tadic (4136)
Hakim Ziyech (3743)
Daley Blind (3737)
Nicolás Tagliafico (3621)
Matthijs de Ligt (3599) 

Frenkie de Jong heeft momenteel een GPI van 3313 en heeft een gigantische groei gemaakt sinds de zomer.

Voor PSV is de huidige top 5:
Luuk de Jong (3834)
Hirving Lozano (3683)
Jeroen Zoet (3369)
Jorrit Hendrix (3241)
Steven Bergwijn (3160)

De hoge score van de Jong is te herleiden aan de lange tijd dat hij al op dit niveau speelt en de bijdrage die de Jong levert aan de doelpuntenproductie van PSV.
Steven Bergwijn heeft daarentegen ook een zeer goede ontwikkeling doorgemaakt, zijn shot accuracy, (aantal schoten gedeeld door het aantal schoten op doel) is sinds vorig seizoen gestegen van 26% naar 50%.

Zo ziet de historische top-5 van de Eredivisie eruit
Zoals je in de afbeelding ziet: zo goed waren de beste spelers van de Eredivisie op hun piek. Robin van Persie was op dat moment zelfs even goed als Robert Lewandowski, spits van Bayern München. Aangezien hij afgelopen seizoen veel duels miste, is zijn GPI fors gedaald. 
Wat is de Global Player Index precies?

De Global Player Index (GPI) is een unieke ranking die op een objectieve manier de toegevoegde waarde van iedere individuele speler aan de teamprestatie meet. Dit gebeurt door te kijken naar de verandering in de winkansen van het team terwijl de speler op het veld stond. De Global Player Index is een uitstekende voorspeller van transferwaarde en wordt gebruikt om de financiële waarde van iedere speler te bepalen. De hele data historie van een spel wordt meegenomen in de GPI, maar recente resultaten wegen zwaarder dan het verleden.