Wie krijgt de TV rechten van de Eredivisie en wat zijn die waard?

Tot 2025 liggen de uitzendrechten voor de Eredivisie bij ESPN. Daarna komen de rechten vrij en kunnen geïnteresseerde partijen een bod neerleggen om weer een aantal jaar de Eredivisiewedstrijden uit te mogen zenden. De kans dat ESPN na 2025 de rechten houdt lijkt niet al te groot. Naast Ziggo lijken ook andere grote partijen zich op te maken voor een bod.

Hoeveel zijn de uitzendrechten van de Eredivisie waard?

Chris Woerts was te gast bij De Oranjewinter en daar gaf hij een inkijkje in het spel dat gespeeld gaat worden. Woerts schat dat de TV-rechten (inclusief samenvattingen) zo'n 150 tot 200 miljoen per jaar waard zijn. Op dit moment heeft ESPN volgens hem zo'n 1,2 miljoen abonnees voor het voetbal. Tegen de abonnementsprijs van 14,95 per maand betekent dit dus voor ESPN een omzet van ruim 215 miljoen. Daar komen nog andere inkomsten bij, zoals het verkopen van rechten op samenvattingen. 

Wie zijn er in de markt voor de tv-rechten van de Eredivisie?

Volgens Woerts heeft Ziggo al contact gezocht met de Eredivisie-clubs en hen aangegeven dat ze gaan bieden. Dat is een logische vervolgstap nadat ze eerder dit jaar al de rechten van het Europees voetbal vanaf 2024 wisten te bemachtigen. Hierdoor heeft ze ook een streepje voor bij de clubs. Die zouden liever alle rechten in één hand hebben, zodat supporters maar één abonnement hoeven te sluiten. Daarnaast zouden ze liever willen dat de inkomsten die met de rechten verdiend kunnen worden naar een Nederlandse partij gaan.

Toch is de keuze voor Ziggo nog geen uitgemaakte zaak. Ook de grote streamingservices, zoals Netflix, Apple en Amazon bereiden volgens Woerts namelijk een bod voor. De partij die Woerts niet noemt, maar die we natuurlijk niet mogen vergeten is ViaPlay, die met de Formule 1 ook een flinke vinger in de sportmarkt hebben. Grote verliezer schijnt ESPN te zijn. Doordat zij nu laten zien hoe rendabel de rechten zijn hebben ze hele grote slapende honden wakker gemaakt. Datzelfde gebeurde in Amerika, waar Apple nu de rechten voor de MLS voor de neus van ESPN wegkaapte. Woerts vreest dan ook dat ESPN gaat verdwijnen als zij de voetbalrechten verliezen.