Terug naar Toen: Ajax verovert derde ster in rechtstreeks kampioensduel met FC Twente

Als men terugdenkt aan het seizoen 2010/2011, gaan de gedachten logischerwijs terug naar het kampioensduel tussen Ajax en FC Twente. Op 15 mei 2011 stonden deze ploegen lijnrecht tegenover elkaar in speelronde 34 van de Eredivisie, met als inzet de landstitel.

Exact één week daarvoor stond de bekerfinale op het programma. De strijd om de dennenappel ging uitgerekend tussen Ajax en FC Twente. De Enschedeërs wonnen na verlenging met 3-2 door een doelpunt van invaller Marc Janko.

Opstellingen Ajax en FC Twente (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Sterk begin FC Twente

In een kolkende Arena gingen beide clubs op jacht naar de hoofdprijs van het seizoen. FC Twente begon sterk aan het kampioensduel. De bezoekers kregen al in de eerste minuut een gigantische kans via Bryan Ruiz. 

Even later was het de beurt aan Ajax. Een afgeslagen voorzet van Nicolai Boilesen belandde voor de voeten van Gregory van der Wiel. Zijn voorzet kwam vervolgens terecht bij Siem de Jong, die de bal achter doelman Nikolaj Michajlov tikte: 1-0.

Ontlading bij Siem de Jong na de openingstreffer (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Siem de Jong Ajax - FC Twente 15 mei 2011

Zinderende tweede helft

De tweede helft begon spectaculair, om te beginnen met een eigen doelpunt van Denny Landzaat. De routinier van FC Twente kopte een voorzet van Van der Wiel hard achter Michajlov en bracht Ajax daarmee dichter bij de derde ster.

Nog geen minuut later zorgde Theo Janssen voor de aansluitingstreffer. De creatieve middenvelder schoot de bal prachtig in de kruising en zodoende had FC Twente nog maar één treffer nodig voor de tweede landstitel in de clubhistorie.

Dubbelslag De Jong

Zowel Ajax als FC Twente kreeg daarna veel kansen, maar de goals bleven uit. In de 78ste minuut maakte De Jong een einde aan alle onzekerheid. De spits van Ajax maakte zijn tweede van de middag en bezorgde de Amsterdammers de dertigste landstitel.

Highlights van Ajax - FC Twente

Feyenoord-doelman vertrekt