Terug naar toen: De laatste Nederlandse clubs die de voorrondes Champions League overleefden!

Nederlandse clubs zijn in het verleden zeer succesvol geweest in de Champions League. Zes keer was een Nederlandse club winnaar van het kampioenenbal en recentelijk behaalde Ajax nog de halve finale. De laatste keer dat er twee Nederlandse clubs in de Champions League actief waren, is alweer vier jaar geleden. Dat was de afgelopen tien jaar ook direct de enige keer. 

In het seizoen 2018-19 moesten, door tegenvallende resultaten uit het verleden, zowel de Nederlandse kampioen (PSV) als de nummer twee (Ajax) de voorrondes in. Destijds was Mark van Bommel de coach in Eindhoven en begon Erik ten Hag aan zijn eerste volledige seizoen als trainer van Ajax.

Ajax in de voorrondes Champions League

Het toernooi van de Amsterdammers begon hartje zomer tegen het Oostenrijkse Sturm Graz. Ajax won de thuiswedstrijd met 2-0, de uitwedstrijd met 3-1 en werden vervolgens gekoppeld aan Standard Luik. De heenwedstrijd in België verliep moeizaam en eindigde in 2-2, maar in de Arena maakte Ajax het gelijkspel meer dan goed. De Amsterdammers wonnen met 3-0 en mochten aantreden tegen Dinamo Kiev. De eerste wedstrijd, in Amsterdam, werd overtuigend met 3-1 gewonnen. In Oekraïne had Dinamo twee doelpunten nodig, maar Ajax hield zakelijk de nul en de wedstrijd eindigde zoals deze begon: 0-0. Ajax kwalificeerde zich voor de Champions League en werd dé verrassing van dat seizoen!

PSV in de voorrondes Champions League

PSV stroomde als kampioen pas op een later moment in, namelijk tijdens de play-offronde voorafgaand aan de groepsfase. De Eindhovenaren werden gekoppeld aan het Wit-Russische BATE Borisov. In Wit-Rusland kwamen de Eindhovenaren vroeg op achterstand, maar werd er uiteindelijk 2-3 gewonnen. In Eindhoven kwam PSV niet in de problemen en werd er 3-0 gewonnen van de Wit-Russen. PSV ging de groepsfase in, maar kon in een loodzware poule niet verrassen. Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale waren alle drie een maatje te groot.