Alles over FK Partizan, de Conference League-tegenstander van Feyenoord

Feyenoord neemt het in de achtste finales van de Conference League op tegen het Servische FK Partizan. Een mooi moment om eens te kijken hoe de club in elkaar zit, of Feyenoord nog oude bekenden gaat tegenkomen en wie de blikvangers zijn.

Lees ook: Een overzicht van de elf meest bekende Serviërs in de Eredivisie

Geschiedenis Partizan

FK Partizan is opgericht in 1945. De ploeg uit Belgrado speelt zijn wedstrijden in de Stadion Partizana. Partizan is samen met Rode Ster Belgrado één van de grootste clubs van Servië. Rode Ster is ook de eeuwige rivaal van Partizan. De derby tussen beide ploegen wordt ook wel de 'eeuwige derby' genoemd. Partizan kroonde zich in totaal negentien keer tot landskampioen.

Korte documentaire over de derby tussen FK Partizan en Rode Ster (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Huidig seizoen

Partizan gaat momenteel aan kop in de Super Liga. De Serviërs staan twee punten los van nummer twee Rode Ster Belgrado. In de groepsfase van de Conference League eindigde Partizan als tweede in een groep met Flora Tallinn, Anorthosis Famagusta en KAA Gent. In de tussenronde versloeg het Sparta Praag (1-0 en 2-1).

Trainer

Aleksandar Stanojević is de huidige trainer van Partizan. De 48-jarige Serviër werd aan het begin van vorig seizoen aangesteld als hoofdtrainer. Stanojević keerde daarmee terug op het oude nest; hij stond namelijk van 1999 tot en met 2001 als speler onder contract bij Partizan.

Partizan eindigde vorig seizoen als tweede in de competitie. Partizan behaalde bovendien de bekerfinale, maar verloor na strafschoppen van Rode Ster.

Ook dit seizoen doet Stanojević het goed. In de eerste seizoenshelft verloor de trainer geen enkele wedstrijd en vestigde daarmee een nieuw clubrecord. Stanojević speelt meestal met een 4-2-3-1 systeem, maar wisselt tegen ploegen van een hoger niveau vaak naar een systeem met vijf verdedigers.

Blikvangers

De clubtopscorer van dit seizoen is Ricardo Gomes. De Kaapverdische spits kwam in 38 duels 26 keer tot scoren, waaronder drie keer in de Conference League. Ook gaf de dertigjarige aanvaller acht assists.

In de aanval van Partizan speelt ook Lazar Marković, een redelijk bekende naam in de voetballerij. Dat komt door zijn transfer van Benfica naar Liverpool voor 25 miljoen euro. Bij de Engelse club kon de aanvaller het alleen niet waarmaken en is sinds 2019 terug bij zijn jeugdclub.

Verder is Bibras Natcho erg belangrijk voor de ploeg. De 34-jarige middenvelder bepaalt het tempo op het middenveld. De Israëliër scoorde verder zeven keer en was goed voor zes assists.

In de verdediging zijn Igor Vujačić en Siniša Saničanin de grote mannen achterin bij Partizan. Beide verdedigers zijn namelijk 1 meter 90 lang. Saničanin kwam afgelopen zomer over van het Servische Vojvodina.

Aleksandar Popović staat onder de lat. Hoewel hij er op voetballend gebied onrustig uitziet, is het een goede lijnkeeper, die in acht Conference League-duels driemaal de nul hield. De keeper komt uit de eigen jeugd van Partizan en is dit seizoen officieel uitgegroeid tot eerste doelman.

Eén van de 26 doelpunten van Ricardo Lopes (TEKST GAAT VERDER ONDER DE TWEET)

Oude bekenden

Bij Partizan spelen twee oud-Eredivisionisten: Rajko Brežančić en Queensy Menig. Eerstgenoemde stond tussen 2015 en 2016 onder contract bij AZ en speelde in totaal twaalf wedstrijden voor de Alkmaarders. De Serviër kwam bovendien dertien keer in actie voor Jong AZ.

Menig is afkomstig uit de jeugd van Ajax en maakte in 2014 zijn debuut onder Frank de Boer. Na vijf wedstrijden gespeeld te hebben voor het eerste van Ajax werd de aanvaller verhuurd aan PEC Zwolle en later verkocht aan het Franse FC Nantes. Menig kwam in 2018 weer in Zwolle terecht en streek een jaar later neer bij FC Twente. De rappe aanvaller speelde voor PEC 82 duels, voor FC Twente 49. In 2021 verruilde hij Enschede voor Belgrado, waar hij op tien goals in 27 duels staat.

Belangrijk doelpunt van Queensy Menig (TEKST GAAT VERDER ONDER DE TWEET)

Het tweeluik met Partizan wordt hoe dan ook een lastig karwei voor Feyenoord. Met name de uitwedstrijd in het altijd beladen Belgrado kan wel eens voor problemen zorgen bij de Rotterdammers. De duels zijn op 10 en 17 maart, Feyenoord sluit af met een thuiswedstrijd.