Profiel van PSV's nieuwe algemeen directeur Marcel Brands

Na een teleurstellende periode bij Everton keert Marcel Brands komende zomer na vier jaar weer terug in Eindhoven, waar hij Toon Gerbrands als algemeen directeur opvolgt. Een profiel van Marcel Brands.

Wie is Marcel Brands?

Marcel Brands is een 59-jarige oud-profvoetballer die geboren en getogen is in Den Bosch. Brands was van zijn achttiende tot zijn 35e profvoetballer. Brands keert komende zomer als algemeen directeur terug bij PSV waar hij eerder al werkzaam was als technisch directeur. De oud-middenvelder heeft één zoon, Kevin Brands, die net als zijn vader vroeger profvoetballer is. Kevin Brands speelde voor onder meer NAC Breda, Go Ahead Eagles en Willem II.

Als profvoetballer

Marcel Brands begon zijn carrière bij FC Den Bosch. Op zijn achttiende maakte de technisch directeur zijn debuut in het betaald voetbal. Brands speelde zijn gehele loopbaan als profvoetballer op het middenveld. Met FC Den Bosch promoveerde hij in 1983 naar de Eredivisie en in 1984 verkaste de oud-middenvelder naar RKC. Hier speelde Brands uiteindelijk in drie verschillende periodes. De eerste periode was van 1984 tot 1986. In deze periode kwam Brands 62 keer uit voor de Waalwijkers.

In 1986 nam NAC Breda de middenvelder over van RKC, maar na een jaar werd Brands alweer verkocht aan RKC omdat hij te duur zou zijn voor NAC. Zijn tweede periode bij RKC was zijn meest succesvolle in Waalwijk. Van 1986 tot 1988 speelde Brands 52 duels bij RKC, waarmee hij in 1988 kampioen werd van de Eerste Divisie. Ook werd hij dat seizoen uitgeroepen tot beste speler.

Na het kampioenschap kocht Feyenoord Brands voor een toen recordbedrag van 900.000 euro. Toch viel zijn tijd bij de havenstad tegen. Na twee jaar vertrok Brands voor de laatste keer naar RKC. Hier speelde hij uiteindelijk van 1990 tot 1997. In totaal speelde Brands 347 duels voor de Waalwijkers.

Technisch directeur

Na zijn voetbalcarrière startte Brands meteen met een functie in de directie van RKC. Als commercieel manager begon de oud-speler in 1997 bij RKC en niet veel later nam hij de functie van technisch directeur over van Bert Jacobs.

Uiteindelijk besloot Brands in 2005 om RKC in te ruilen voor AZ. Onder zijn bewind als technisch directeur wisten de Alkmaarders één keer kampioen te worden. In 2010 verruilde Brands Alkmaar voor Eindhoven, waar zijn meest succesvolle periode begon als technisch directeur.

De eerste jaren na de aanstelling verliepen weliswaar nog moeizaam. PSV eindigde de eerste vier jaar twee keer als derde en twee keer als tweede. In 2015 wisten de Eindhovenaren zich voor het eerst sinds 2008 weer te kronen tot landskampioen. Dit kwam mede dankzij het goede werk van Brands die belangrijke spelers wist te behouden (Memphis Depay en Georginio Wijnaldum) en in de zomer van 2014 goede aankopen had gedaan (Andres Guardado en Luuk de Jong). In de drie seizoenen daarna werd PSV twee keer kampioen en Brands vertrok in 2018 naar Everton.

Bij de club uit Liverpool begon Brands goed. Zo stelde hij zelfs de ervaren Carlo Ancelotti aan als hoofdtrainer. In april 2021 werd het contract van de technisch directeur verlengd, maar in december van datzelfde jaar werd Brands op staande voet ontslagen na teleurstellende resultaten. Kan hij zich herpakken bij PSV?

Ook interessant