Promes bekent in geheime telefoontaps steekpartij aan familie

Quincy Promes heeft in opgedoken telefoontaps bekend dat hij zijn neef in de zomer van 2020 heeft gestoken. De aanvaller van Spartak Moskou voerde gesprekken met zijn familieleden die getapt werden door de politie. De gesprekken vonden kort na de steekpartij plaats. 

Het eerste gesprek voerde Promes met zijn vader. "Waarom spring je voor die neef van je? Je hebt zijn leven gered", opent de oud-Ajacied. Zijn vader antwoordde: "Quincy, ik wil niet dat je in problemen komt". Quincy: "Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?"

In een later gesprek met zijn moeder en tante wordt duidelijk dat de neef van de vijftigvoudig Oranje-international naar het ziekenhuis is gebracht. Promes vraagt zich af waar hij zijn neef geraakt heeft. "In zijn been", antwoordt zijn moeder. "Dan heeft 'ie nog geluk gehad", reageert de profvoetballer vervolgens.

Uit een tweede gesprek met zijn vader, dat later die nacht volgt, blijkt dat Promes nog 'een appel met hem (het slachtoffer, red.) te schillen had'. De vader vraagt vervolgens om verduidelijking. "Ja, oké, mijn loyaliteit is naar mijn tante: wie van haar pikt, maak ik af. Punt uit. Wie van jou pikt, maak ik af. Wie van mijn moeder pikt, maak ik af. Er zijn bepaalde mensen in de familie voor wie ik doodmaak. Punt uit. (...) Jullie hebben geluk dat ik niet meer met een vuurwapen loop want anders was die tori (ding, red.) nog lelijker gelopen", zegt de dertigjarige voetballer. 

De advocaat van de neef, Yehudi Moszkowicz, heeft gereageerd op de naar buiten gekomen gesprekken. "Het zijn bekentenissen van Promes zonder dat hij weet dat hij wordt opgenomen. Hij vertelt het aan zijn vader, zijn moeder en aan een tante. Hij is zelfs verontwaardigd dat zijn vader tussen hem en zijn neef is gesprongen".

Aangaande de telefoongesprekken met zijn vader lijkt het erop dat Promes heeft gewacht met het aanvallen van zijn neef tot het feest was afgelopen. Promes: "Je kan wel zeggen: alcohol, want als ik zo dronken was, zou ik hem in het begin van het feest al pakken. Ik heb toch netjes gewacht".

'Poging tot moord'

Dit is voor Moszkowicz reden om in een klachtprocedure bij het hof te eisen dat Promes poging tot moord ten laste zal worden gelegd. "Ik zie in de taps, maar ook in getuigenverklaringen, aanleiding om aan te nemen dat er sprake is geweest van voorbedachte raad", reageert de advocaat. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor 31 maart. Dit zou betekenen dat deze voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld.

Gerard Sprong, de advocaat van Promes, wilde niet reageren op de gelekte taps, maar had wel een ander opvallend bericht. Wat hem betreft mag de poging tot doodslag omgezet worden in poging tot moord als het de zaak bespoedigt. Dit omdat hij 'ervan overtuigd is dat Quincy wordt vrijgesproken'. Of het OM hiermee akkoord gaat, is nog niet bekend.

Het verhaal rondom de Amsterdammer loopt al langer. Eind 2020 zat de de oud-speler van onder meer Ajax en FC Twente al twee dagen vast in Nederland. Eerder dat jaar zou Promes zijn neef op een feest in Abcoude in zijn knie hebben gestoken. Medio 2021 werd duidelijk dat het OM op basis van politieonderzoek de intentie heeft om de linksbuiten te vervolgen.