'Stadions vol lijkt een kwestie van tijd'

Op dit moment is de maximale capaciteit 1/3, maar daar lijkt snel verandering in te komen. Dat weten Haagse ingewijden te melden na afloop van een extra ministerraad over de aanpak omtrent het coronavirus. Op dit moment worden er voorbereidingen getroffen om de 1,5 meterplicht en vaste zitplaats af te schaffen.

Wanneer de nieuwe maatregelen worden gehanteerd, is voorlopig nog onduidelijk. Dinsdag wordt er een persconferentie gehouden. Het is ook nog een optie dat de maatregelen vanaf begin maart gelden, want dan zijn de huidige maatregelen verlopen. Eén van de nieuwe maatregelen is dat de stadions maximaal gevuld mogen worden, maar daarvoor hebben de supporters nog wél hun coronatoegangsbewijs nodig.

In de vorige speelronde van het Nederlands voetbal werd er door supporters én clubs geprotesteerd. Zij vinden dat 1/3 capaciteit onvoldoende is. De supporters hingen spandoeken op en de spelers kwamen met shirts het veld op met de tekst #stadionsvol. "Betaald voetbal draait om het spelen voor publiek. Voetballen voor lege of grotendeels lege tribunes is sfeerloos, onnodig en kost veel geld. 1/3 stadionbezetting is daarom geen oplossing voor de langere termijn”, zo luidde het statement. 

Volgens het betaald voetbal is het ook te allen tijde verantwoordelijk geweest om de stadions vol te laten stromen. Er werden testwedstrijden gespeeld en daar waren nauwelijks tot geen brandhaarden aan te linken. "Dat blijkt uit informatie van de GGD en is ook logisch: niemand komt binnen zonder controle van het coronatoegangsbewijs en alle bezoekers zitten in de buitenlucht. Uit onderzoek blijkt dat er buiten nauwelijks besmettingen plaatsvinden. De eindconclusie van alle fieldlabs onderzoeken, waarbij ook wetenschappers en de overheid waren betrokken, luidde het afgelopen jaar: ‘Met specifieke voorwaarden en maatregelen zouden evenementen zelfs binnen de categorie ‘zorgelijk’ doorgang kunnen vinden met een hogere bezoekerscapaciteit, soms zelfs 100%”.