De Jong begint draai te vinden bij Sevilla, maar merkt groot verschil tussen Spanje en Nederland

Luuk de Jong vindt dat hij steeds beter begint te spelen bij Sevilla. De Nederlander, die afgelopen zomer werd overgenomen van PSV, begon moeizaam aan zijn avontuur in Spanje, maar lijkt zijn draai te hebben gevonden. De laatste weken was De Jong regelmatig trefzeker. 

De Jong is blij dat hij voor Sevilla koos. "Ik weet nog mijn eerste gesprek. Zei de trainer: je hebt 28 keer gescoord bij PSV in de competitie en nam niet eens penalty's. Dat legde hij, en ook de technisch directeur, positief uit", zegt De Jong in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ze zagen dat ik niet alleen voor mezelf bezig was, om maar topscorer te kunnen worden."

Groot verschil tussen Nederland en Spanje 

"Een club in de top van Spanje die jou wil als teamplayer in zo'n prachtige stad, in een contract voor vier jaar, dat leek me het perfecte plaatje. En zo voelt het ook", gaat de Oranje-international verder. Hij merkt wel een duidelijk verschil tussen Nederland en Spanje. "Je bent hier puur op je eigen professionaliteit aangewezen. Daar word je op afgerekend. Een selectie in Spanje bestaat uit pakweg 25 spelers van gemiddeld 27 jaar oud. In Nederland is dat misschien gemiddeld 23 jaar. Alles staat dan veel meer in het teken van opleiden, van ontdekken wat het vak inhoudt."

Hero of zero 

De Jong heeft inmiddels de beide kanten van de medaille van de voetbalwereld meegemaakt, ook in Spanje. "De ene dag ben je de hero en de andere dag een zero", zegt de spits. "Zo werkt het toch in het voetbal? Bij mijn eerdere twee buitenlandse avonturen trok ik me dat nog aan. Toen ik bij Gladbach en bij Newcastle zat, was het daarvoor alleen maar omhooggegaan in mijn carrière. Nu heb ik genoeg meegemaakt."