Voorbeschouwing AZ -PSV: vermoedelijke opstellingen, vorm en onderlinge resultaten

Zaterdagavond staat de eerste topper in de eredivisie op het programma: AZ - PSV. AZ verloor de eerste wedstrijd met 1-0 op bezoek bij RKC. PSV speelde al een wedstrijd meer dan AZ, omdat de Alkmaarders uitstel aanvroegen met oog op de play-offs van de Europa League. Uiteindelijk verloor AZ met 3-2 van Celtic over twee wedstrijden. 

Vorm

PSV staat voor het eerst deze competitie voor een echte test. De Eindhovenaren staan na drie wedstrijden op negen punten en bovenaan in de eredivisie. De ploeg van Schmidt lijkt fit en blaakt van het zelfvertrouwen, ondanks de uitschakeling tegen Benfica in de play-offs van de Champions League. 

AZ is daarentegen stroef begonnen aan het nieuwe seizoen. De eerste competitiewedstrijd werd van RKC verloren met 1-0 en in de Europa League ging het ook mis voor de ploeg van Pascal Jansen. Celtic was over een tweeluik te sterk met 3-2 dus is de groepsfase van de nieuwe Conference League een feit.

Transfers

Bij AZ zijn er deze zomer veel basisspelers vertrokken naar het buitenland. Sommige van die spelers hadden na het seizoen 19/20 al gedacht aan een transfer, maar zover kwam het niet. Ook door corona wilden die spelers toch nog één seizoen blijven om weer kampioen proberen te worden. Dit seizoen is dat anders en zijn Boadu, Stengs, Koopmeiners, Bizot en Svensson verkocht voor een bedrag van n totaal 49 miljoen euro. Voor wat betreft ingaande transfer was het rustiger bij AZ dat vooral de eigen visie volgt om jeugdspelers door te laten stromen en die weer (voor veeld geld) te verkopen. AZ kocht wel voor een kleine zeven miljoen euro in. Vangelis Pavlidis is de duurste aankoop van 2,5 miljoen euro.

PSV is in het begin heel druk geweest om ingaande transfers te realiseren. John de Jong heeft geleerd van zijn fout twee jaar geleden om geen nieuwe spelers te halen voor de voorrondes van de Champions League. Dit jaar is dat anders en trok hij Van Ginkel. Mwene, Ramalho, Drommel, Propper en op de laatste dag nog Carlos Vinícius aan. Uitgaand is er ook het een en ander gebeurd. Zo zijn Denzel Dumfries en Donyell Malen de duurste uitgaande spelers dit seizoen voor wie 42,5 miljoen euro is neergelegd door Borussia Dortmund en Inter. Mohamed Ihattaren is voor een bedrag van 5,5 miljoen euro naar Juventus verkast.

Vermoedelijke opstellingen

Beide coaches hebben echter weinig aanleiding om te wisselen. PSV versloeg FC Groningen met 5-2 en AZ won met 1-3 bij sc Heerenveen. Bij AZ is echter wel aanvoerder Teun Koopmeiners vertrokken en is Owen Wijndal terug van een blessure. Pascal Jansen zal ook een keuze moeten maken wie hij in het doel gaat zetten de komende periode. AZ heeft Peter Vindahl aangetrokken voor 1,8 miljoen euro, maar vooralsnog staat Hobie Verhulst in het Alkmaarse doel.

AZ: Vindahl, Witry, Letschert, Martins Indi, Wijndal, Midstjo, Clasie, De Wit, Aboukhlal, Pavlidis, Karlsson

PSV: Drommel, Teze, Ramalho, Obispo, Max, Van Ginkel, Sangaré, Götze, Madueke, Zahavi, Gakpo

Feyenoord-doelman vertrekt