Dit zijn de beste verdedigende middenvelders in de Eredivisie

Wie zijn op dit moment de vijf beste centrale verdedigers van de Eredivisie? Databureau Remiqz, een bedrijf dat analyses maakt op basis van voetbaldata, kwam met de volgende bevindingen. 

Een belangrijk uitgangspunt van de analyses van Remiqz is de EPI-methode, maar wat is dit precies? De Euro Player Index is een unieke ranking die op een objectieve manier de toegevoegde waarde van iedere individuele speler aan de teamprestatie meet. Dit gebeurt door te kijken naar de verandering in de winkansen van het team terwijl de speler op het veld stond. De Euro Player Index is een uitstekende voorspeller van transferwaarde en wordt gebruikt om de financiële waarde van iedere speler te bepalen.

De beste verdedigende middenvelders in de Eredivisie

1. Lasse Schöne
De Deen is met een EPI van 3476, de beste verdedigende middenvelder van de Eredivisie. Sinds zijn metamorfose naar de '6' positie is zijn EPI aanzienlijk gestegen.
2. Jorrit Hendrix
Sinds het seizoen 2017/2018 is Hendrix een onbetwiste basisspeler bij PSV en heeft hij dit seizoen zijn goede vorm van het afgelopen seizoen doorgetrokken. Onder van Bommel groeit de 23 jarige middenvelder enorm.
3. Frenkie de Jong
De oud Willem II'er wordt bij elke club in de Europese top wel genoemd en ook Remiqz belooft de Jong een gouden toekomst toe. Gezien de ontwikkeling van de Jong is het een kwestie van tijd voordat hij op nummer 1 in deze lijst zal staan, mocht hij zichzelf blijven verbeteren.
4. Frederik Midtsjø
Midtsjo is in deze lijst te vinden als nummer 4, maar maakt dit seizoen een lichte daling in zijn EPI mee. Dit heeft zeker te maken met de wisselvallige vorm van AZ.
5. Carel Eiting
De nummer 5 van deze lijst mag als verrassing worden gezien, gezien het feit dat Teun Koopmeiners van AZ en Jordy Clasie onder de jonge ajacied staan. Echter heeft Eiting dit seizoen al 12 wedstrijden in het goed presterende Ajax gespeeld, waarin hij een solide indruk maakt.
6. Teun Koopmeiners
De middenvelder die zijn interlands afwerkt bij Jong Oranje valt net buiten de top 5. Ondanks dat hij in de afgelopen wedstrijden als centrale verdediger staat geposteerd nemen we hem in deze analyse mee als verdedigende middenvelder.
7. Jordy Clasie
Jordy Clasie is op de 7e plek terug te vinden, zijn daling sinds zijn eerste periode bij Feyenoord heeft hij te danken heeft aan de wat tegenvallende periodes in Engeland en België. Echter heeft hij sinds zijn terugkeer bij Feyenoord weer een stijgende lijn ingezte en maakt hij bij Feyenoord iedere week weer minuten.
8. Thulani Serero 
De carrière van Serero is in de afbeelding duidelijk te lezen. Doorgebroken bij Ajax en jaren gespeeld, daarna bijna 3 seizoenen op de bank gezeten om vervolgens nu volledig op te leven Vitesse. Serero maakt net als Clasie elke week minuten en krijgt zijn EPI langzamerhand weer in een stijgende lijn.