Wijnaldum wil hardere aanpak racisme: "Vaak begrijpen ze niet wat wij als bruine jongens voelen"

Georginio Wijnaldum vindt dat er nog niet hard genoeg wordt opgetreden tegen racisme. De Oranje-international stelt dat hij er ook zelf mee te maken krijgt, en denkt dat 'mensen vaak niet begrijpen wat bruine jongens voelen'. De laatste maanden waren er verschillende racisme-incidenten in het voetbal. Zo wilde Porto-spits Moussa Marega vorige week niet verder spelen, nadat hij racistisch werd bejegend door de aanhang van Vitória Guimarães.

"Er wordt te weinig tegen gedaan", zegt Wijnaldum in gesprek met RTV Rijnmond. "We leven nu in een wereld waar meer geluisterd wordt naar mensen die een platform hebben. Ik vind dat zij er meer over moeten spreken, en een mening erover moeten geven. Heel vaak begrijpen ze niet wat wij als bruine jongens voelen, als zoiets gebeurt", doelt Wijnaldum op de racisme-incidenten in het voetbal. 

"Er moet hard tegen worden opgetreden"

Volgens Wijnaldum snapt een witte man niet hoe racisme voelt. "Omdat jullie het ook niet meemaken. Wij maken het mee", zegt de voetballer van Liverpool, die ook zelf last heeft van racisme. "Het zijn kleine dingen. Als een iemand bijvoorbeeld tegen een bruin persoon zegt 'Zwarte Piet'. Het is maar misschien een grapje, maar zo'n grapje is niet leuk. Er moet hard tegen worden opgetreden. Ik vind het nu nog laks."

Het racisme-incident met Marega