Ook amateurclubs voeren actie tegen racisme en voetballen eerste minuut niet

In navolging van clubs uit het betaald voetbal wordt ook in het amateurvoetbal dit weekend een statement gemaakt tegen racisme. Clubs uit de Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse hebben gezamenlijk besloten in de eerste minuut van de wedstrijd niet te voetballen. Op de scoreborden verschijnt de tekst: 'Racisme? Dan voetballen wij niet.'

Het idee komt van Excelsior Maassluis, de club waar Ahmad Mendes Moreira in het verleden speelde. Moreira werd afgelopen weekend racistisch bejegend door supporters van FC Den Bosch en dat maakte veel los. "Toen ik de emotie zag bij Achie, onze Achie, was ik heel erg geraakt. Je zag de emotie op zijn gezicht en dat kwam behoorlijk binnen bij mij", zegt Maassluis-voorzitter Gert-Jan Bunt tegen Excelsior Maassluis TV.

De voorzitter besloot over te gaan tot actie. "Ik heb contact opgenomen met de CVTD (de belangenvereniging amateurvoetbal, red.) en de voorzitters van andere clubs. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat niet alleen de clubs uit de Tweede Divisie, maar ook de clubs uit de Derde Divisie en Hoofdklasse komend weekend een statement maken."