Ex-Eredivisionisten trappen WK af met Marokko tegen Kroatië

Marokko opent haar campagne op het WK 2022 tegen verliezend finalist uit 2018 Kroatië en doet dat met enkele bekende namen voor de Eredivisie-volgers. Zo zijn Noussair Mazraoui (oud-speler Ajax), Sofyan Amrabat (oud-speler FC Utrecht en Feyenoord), Hakim Ziyech (oud-speler sc Heerenveen, FC Twente en Ajax) en Zakaria Aboukhlal (oud-speler AZ) opgenomen in de Marokkaanse selectie voor het WK. Wat kunnen deze spelers met hun roots in de Eredivisie betekenen voor hun land tegen Kroatië?

Noussair Mazraoui (Bayern) - 15 interlands, 2 goals

Mazraoui brak in het seizoen 2018/19 definitief door bij Ajax en was in zijn laatste seizoen een rots in de branding op de rechtervleugel in Amsterdam. De rechtsback, geboren in Leiderdorp, verruilde Ajax afgelopen zomer voor Bayern München en kwam in de Bundesliga tot nu toe tot elf duels waarin hij drie assists gaf. In dezelfde periode dat Mazraoui doorbrak bij Ajax startte hij ook zijn interlandcarrière bij Marokko. In september 2018 viel de rechtsback in tegen Malawi (3-0) en vervolgens kwam hij daarna nog veertien keer in actie voor de Marokkaanse nationale ploeg. Mazraoui ontbrak van november 2020 tot aan september 2022 bij Marokko, maar is onder de nieuwe bondscoach weer een vaste kracht in het elftal.

Sofyan Amrabat (Fiorentina) - 39 interlands, 0 goals

Amrabat werd langere tijd gezien als de broer van Nordin, die furore maakte als speler in Nederland, Turkije, Spanje en nu Griekenland. Inmiddels is de jongere Amrabat zijn grotere broer ontstegen en speelt hij zijn wedstrijden in de grote Serie A voor Fiorentina. De middenvelder brak door bij FC Utrecht en verdiende een transfer naar Feyenoord. Het avontuur in Rotterdam liep niet zoals gepland en via Club Brugge kwam hij in Italië terecht, waar hij bij Hellas Verona een transfer naar Fiorentina verdiende. In maart 2017 debuteerde Amrabat voor de Marokkaanse nationale ploeg en met Marokko was hij ook van de partij op het WK 2018 in Rusland. De middenvelder kwam in totaal tot 39 interlands en wacht nog op zijn eerste goal in het shirt van Marokko. 

Hakim Ziyech (Chelsea) - 43 interlands, 18 goals

Een van de absolute sterren aan Marokkaanse zijde is toch wel Ziyech. De creatieveling, geboren in Dronten, brak door bij sc Heerenveen en belandde via FC Twente in Amsterdam. Bij Ajax speelde hij zichzelf, onder meer in de succesvolle Champions League-campagne in het seizoen 2018/19, in de kijker van de Europese top en verdiende hij een transfer naar het grote Chelsea. In Londen verloopt het avontuur nog niet naar behoren, maar in dienst van Marokko schitterde Ziyech recentelijk nog. De spelmaker maakte zijn debuut voor het Marokkaanse nationale elftal in oktober 2015 en kwam tot op heden, mede door conflicten met de voormalig bondscoach, in totaal 43 keer in actie. Ziyech was in die 43 interlands achttien keer trefzeker en goed voor tien assists. In september 2022 werd hij door de nieuwe bondscoach van Marokko weer bij de selectie gehaald en wordt hij gezien als een van de smaakmakers van de nationale ploeg.

Zakaria Aboukhlal (Toulouse) - 13 interlands, 2 goals

Wellicht is Aboukhlal de minst grote naam uit dit rijtje, maar de aanvaller is desondanks een graaggeziene gast bij de Marokkaanse ploeg. De tweebenige aanvaller brak door in Alkmaar en vertrok afgelopen zomer voor 2 miljoen euro naar de Franse promovendus Toulouse. In de Ligue 1 is Aboukhlal basisspeler en was hij in vijftien duels goed voor drie goals en drie assists. De aanvaller maakte twee jaar geleden zijn debuut voor de nationale ploeg van Marokko en kwam tot dusver tot dertien interlands waarin hij twee keer tot scoren kwam. De verwachting is dat Aboukhlal vanaf de bank zal beginnen, maar wie weet kan hij als supersub belangrijk zijn voor zijn team.