'Tietenman' in de problemen tijdens Senegal-Nederland: "OneLove-band en tieten moesten af en ik moest weg"

Er is tijdens het WK 2022 in Qatar een hoop te doen rondom niet-voetbalgerelateerde zaken. Zo ontstond er veel ophef rondom de OneLove-aanvoerdersband, waarover de KNVB en andere voetbalbonden besloten om deze niet te dragen uit angst voor sancties en maakten diverse verslaggevers ook op een absurde manier kennis met Qatar. Ook Harry Goudsblom, beter bekend als 'De Tietenman', is in de problemen gekomen met de autoriteiten in Qatar. De superfan van Oranje vertelt dat hij zijn OneLove-band én tieten af moest doen tijdens de wedstrijd van Nederland tegen Senegal. Daarnaast werd Goudsblom van het terrein verwijderd. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Goudsblom volgt al jarenlang het Nederlands elftal op de voet en vergaarde bekendheid door zijn opmerkelijk uitdossing, wat hem de bijnaam 'tietenman' opleverd. De Oranje-fan dacht in eerste instantie ook niet dat hij problemen zou krijgen in Qatar, waar men toch anders tegen dit soort dingen aankijkt. Goudsblom had het zelfs bij de KNVB nog gecheckt en ondervond bij de wedstrijd zelf ook geen problemen: "Aanvankelijk waren er helemaal geen problemen. Niet met agenten, niet met de beveiliging. Iedereen wilde zelfs selfies met me maken. Alles ging goed", aldus 'de tietenman' telefonisch vanuit Qatar.

'Tietenman' moest band en borsten afdoen en het terrein verlaten

Tijdens de wedstrijd ving Goudsblom toch andere signalen op: "Tijdens de wedstrijd zag ik een suppoost met een agent praten en naar me wijzen, maar die agent maakte een gebaar van 'laat gaan'. Later zag ik toch twee agenten met een iPad naar een andere fan gaan die een OneLove-band om had. Ik kon daarna nog snel mijn bandjes onder m'n mouw verstoppen", vertelt 'de tietenman', die Oranje vervolgens zag winnen en verder feestte. Ook buiten het stadion ging het feest verder en werden er veel selfies gemaakt: "Maar toen kwam er in eens een overijverige agent die moeilijk begon te doen. Ik moest m'n OneLove-bandjes afdoen én inleveren. Dat laatste wilde ik niet en toen moest ik, begeleid door twintig agenten, van het stadionterrein af. En onderweg moest ik ook nog mijn borsten afdoen", vertelt Goudsblom, die contact heeft opgenomen met de KNVB zodat hij weet of hij vrijdag bij Nederland-Ecuador er weer bij kan zijn als 'de tietenman'. 

De KNVB bevestigt dat er contact is geweest en geeft aan dat zij navraag gaan doen bij de wedstrijdorganisatie: "Wales en Denemarken hebben ook een aantal incidenten meegemaakt met fans die regenboogsymbolen droegen en houden ons op de hoogte. Zelf willen we morgen om tafel met de wedstrijdorganisatie. We willen dit helder hebben. Eerder waren er toezeggingen gedaan dat dit geen problemen mocht opleveren", aldus Jaap Paulsen, woordvoerder van de KNVB.

Op kosten van Qatar naar het WK. Of toch niet?

Goudsblom kwam eerder in het nieuws nadat bekend was geworden dat hij een van de vijftig Nederlandse supporters is, die op kosten van Qatar afreisden naar het WK in ruil voor 'positief gedrag'. De berichten zijn inmiddels dat de dagvergoeding voor de desbetreffende fans geschrapt is door de negatieve berichtvorming: "Ik heb 6,000 euro betaald om hier de eerste veertien dagen te zijn en als ik langer wil blijven gaat het me nog veel meer kosten", aldus Goudsblom over de berichten dat hij betaald zou worden. 'De tietenman' had namelijk al voor de uitnodiging van Qatar een vlucht en verblijf geregeld samen met vrienden. De Oranje-fan heeft zodoende twee plekken waar hij kan overnachten: zijn zelf-geregelde plek én de plek die Qatar voor hem betaalt. Goudsblom wil overigens de organisatie (nog) niet afvallen: "Als het (OneLove-band en nepborsten, red.) niet mag, zeg het dan. Dan doe ik die borsten niet om. Maar die agenten hier weten het ook gewoon niet meer. De instructies zijn gewoon niet duidelijk", aldus Goudsblom.