Alles wat je moet weten over de 'Final Four' in de Nations League

Oranje heeft zich samen met Kroatië, Italië en Spanje gekwalificeerd voor de finaleronde van de Nations League, ook wel de 'Final Four' genoemd. De vier landen werden allen groepswinnaar in een groepsfase met de sterkste landenteam van Europa. Hoe brachten de vier beste landen uit de Nations League en hun spelers het ervan af in de groepsfase?

Poule A-winnaar: Kroatië

Kroatië is een geduchte tegenstander en liet dit al zien tijdens het WK vier jaar geleden in Rusland, waar het de finale verloor ten koste van Frankrijk. In de Nations League kenden de Kroaten een valse start thuis tegen Oostenrijk (0-3, verlies), maar herpakten zich na eerst gelijk te spelen te Frankrijk en vervolgens vier keer op rij te winnen van Denemarken (twee keer), Frankrijk en Oostenrijk. De smaakmaker in Kroatische dienst is, ondanks zijn 37 jaar, nog altijd Luka Modric. De middenvelder van Real Madrid scoorde twee maal in de groepsfase en is daarmee topscorer van Kroatië in de Nations League 22/23.

Poule B-winnaar: Spanje

Spanje begon haar Nations League-campagne met twee gelijke spelen tegen de winnaar van de eerste editie van het toernooi, Portugal (1-1), en tegen Tsjechië (2-2). Hierna won de tweevoudig EK-winnaar van Zwitserland (0-1) en Tsjechië (2-0). De Spanjaarden maakten het zichzelf lastig door de voorlaatste wedstrijd met 1-2 te verliezen van Zwitserland, waardoor het aankwam op de confrontatie tegen Portugal. Door een late goal van Morata won Spanje met 0-1 en kwalifceerden zij zich voor de finaleronde van de Nations League. Pablo Sarabia van PSG en Marco Asensio van Real Madrid waren zeer belangrijk voor Spanje in de Nations League tot nu toe. Beide spelers waren betrokken bij drie doelpunten. Sarabia scoorde twee maal en gaf één assists, terwijl Asensio drie maal de aangever was. 

Poule C-winnaar: Italië

De regend Europees kampioen Italië wist zich tot ieders verbazing niet te kwalificeren voor het WK in Qatar en belandde in de groepsfase van de Nations League in 'de poule des doods' met Engeland, Duitsland en Hongarije. Desondanks hielden de Italianen zich staande en kwalificeerden zij zich, mede dankzij de slechte vorm van de concurrentie, voor de finaleronde. Giacomo Raspadori, aanvaller van Napoli, was in de laatste twee wedstrijden van de groepsfase ontzettend belangrijk met doelpunten tegen Engeland (1-0, winst) en Hongarije (0-2, winst).

Poule D-winnaar: Nederland

Nederland verloor als enige land in de Nations League geen enkele wedstrijd en kwalificeerde zich met zestien punten uit zes wedstrijden voor de finaleronde, dat zal plaatsvinden in eigen land. Nederland ging flitsend van start tegen België (1-4, winst), won moeizaam van Wales (1-2) en leed puntverlies tegen Polen (2-2). Hierna won Oranje drie keer achtereenopvolgend en dat was mede dankzij smaakmaker Memphis Depay. De aanvaller van Barcelona was met drie goals en één assists zeer belangrijk voor Oranje en mede verantwoordelijk voor de groepswinst. Daarnaast hadden Cody Gakpo en Denzel Dumfries (beiden met twee goals en één assist) ook een belangrijk aandeel in het Nederlandse succes in de Nations League.