Opinie van de Week: Ronald Koeman geeft het goede voorbeeld aan Duitse collega Joachim Löw

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

De feestavond in de Arena galmde lang door tot in de verste uithoeken van het land. Een historische zege op Duitsland, tot diep in de vorige eeuw gezien als een ware aartsvijand. Met 3-0, een record, toch wel wat geflatteerd maar als resultaat een te koesteren opsteker op de weg naar (eer)herstel van Oranje.

Als bondscoach kon ook Ronald Koeman zijn geluk niet op. Vol trots deelde hij voornamelijk complimenten uit. Het Nederlandse voetbal kon een dergelijke cijfermatige vernedering van de oosterbuur ongelooflijk hard gebruiken. Sterker nog, iedereen smachtte naar zo’n fonkelende uitslag.

Oranje dankzij verjonging verder dan Duitsland

Tegen Duitsland bewees Oranje in elk geval dat het dankzij de verjonging een eind verder is dan de vaak zo gelauwerde opponent. Qua aantal talenten zelfs met een ruime voorsprong. Moeiteloos sloten opnieuw de debutanten aan bij het gros van de jongelingen. Terwijl bijvoorbeeld Pablo Rosario vanwege een pijnlijke blunder van de KNVB nog niet eens mocht meedoen.

Wat vooral opviel in Amsterdam, was het verschil in ontwikkeling van de belangrijkste beloften. Nederland grossiert in begaafde dribbelaars, waar Duitsland vooralsnog de dartelende Leroy Sané als invaller kon inzetten. Tegenover types als Memphis Depay, de overigens nog onopvallende Steven Bergwijn, Quincy Promes en Arnaut (Danjuma) Groeneveld. Eén voor één ook nog eens gezegend met een snelle acceleratie.

Blijkbaar het effect van de opleiding. Duitsland flirt nog immer met fysiek sterke vechters, waar Nederland terecht ook waarde hecht aan de ontplooiing van de solistisch ingestelde aanvaller. Soms klein van stuk, maar een gruwel voor menig verdediger. In wezen prolongeerde de Mannschaft alle feilen en kwalen van op het WK in Rusland. Geen vlot scorende spits, teveel middenvelders met dezelfde aanleg.

Eeuwige liefde breekt Löw op

Het was te verwachten dat de Duitse media vernietigend zouden uithalen naar Jogi (Joachim) Löw. Na de afgang in de zomer kreeg hij als bondscoach een herkansing, mits hij dan eindelijk eens de ouderen met pensioen zou durven sturen. Hij aarzelde al tegen Frankrijk, maar de 0-0 gaf hem nog enig respijt. Het gestuntel in de achterhoede tegen Nederland, en de eeuwige liefde voor onder meer Thomas Müller en Toni Kroos braken hem nu wel op, als een herhaling van de nachtmerrie tijdens de wereldbeker.

Ten opzichte van Löw verkeert collega Koeman in een veel betere positie met aanmerkelijk meer perspectief. Hij gokt op de jeugd en ontving als beloning de rechtvaardiging van dat beleid. Uiteraard viel er wederom het nodige aan te merken op de fortuinlijke overwinning, maar de bondscoach had buiten de besloten kleedkamer nu eens geen behoefte om de mankementen aan te stippen of te benoemen. De sfeer diende positief te blijven en daarin paste extern geen woord van kritiek.

Oranje ontpopte zich als counterploeg

Tegen Duitsland ontpopte het Nederlands elftal zich als een pure counterploeg, die zonder te domineren en in balbezit te overheersen weg spurtte naar de grootste overwinning ooit tegen de Mannschaft. In feite overleefde Oranje de eerste twintig minuten en grotendeels de tweede helft. Slechts het laatste kwartier van het eerste deel overtuigde het thuisland, en dan in de slotfase bij uitbraken na de omschakeling. De rest vocht het zich leeg tegen een overigens bedenkelijke bezoeker.

Met name na de hervatting was het verval bij de Duitsers op gênante wijze zichtbaar. Het viel langdurig maar zonder bezieling de achterstand van toen nog 1-0 aan. Stijfkoppig veelal over links, met voldoende kansen op minimaal een gelijkspel maar zo plichtmatig en zonder animo en beleving, zodat Jasper Cillissen amper hoefde te vrezen voor een tegentreffer. Voor de neutrale kijker was het derhalve vaak minder een feest dan voor de verstokte supporter in het goed gevulde stadion.

Hoe dan ook ligt de unieke 3-0 vast in de boeken en kan Koeman gerust verder met de succesformule, waarin Memphis en Georginio Wijnaldum konden excelleren in de hun gegunde vrije rol.

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE Nederland - Duitsland, Nations League: Doelpunten, video beelden & samenvatting #neddui’

Memphis-cam: De mooiste momenten van Depay tegen Duitsland en België

UEFA zet Wijnaldum in schijnwerpers dankzij heerlijke goal tegen Duitsland

Kritiek op prestatie De Ligt tegen Duitsland: ''Wonder dat Koeman hem niet wisselde''

Henk Hoijtink zet vraagtekens bij alle complimenten voor Frenkie de Jong

Rafael van der Vaart grapt na Nederland - Duitsland: "Fantastic game"

Belgische media hekelen grote mond Nederland: "Gelijk weer Oranjegekte na onterechte zege"

WTF! Nederlandse 'fan' heeft geen idee wie de bondscoach van Oranje is

VIDEO: Frenkie de Jong: "Ik weet dat de bondscoach iets gedaan heeft met een shirt"