Van Hanegem geeft advies aan Van Gaal: "Als hij een goede trainer is, speelt hij gewoon 4-3-3"

Willem van Hanegem kan zich niet vinden in de formatiekwestie van Oranje. Hij begrijpt niet waarom er zoveel gedoe over is, want als het aan De Kromme ligt, speelt het Nederlands elftal gewoon 4-3-3 tijdens het WK in Qatar.

Louis van Gaal gaf onlangs weg dat hij bij de eerstvolgende samenkomst van Oranje een 3-4-3 formatie gaat proberen. De bondscoach is van mening dat met deze opstelling de kans op het wereldkampioenschap het grootst is, maar dat vindt Van Hanegem onzin. "Als hij een goede trainer is, dan gaat hij gewoon spelen in 4-3-3", stelt de ras-Feyenoorder in gesprek met ESPN.

"En als de tegenstander met één spits peelt, dan schuif je gewoon wat op", vervolgt De Kromme. "Ga dan niet weer na zitten denken over een ander systeem. Je hebt allemaal goede spelers. Waarom moet je je zo druk maken?", vraagt Van Hanegem zich af.

Van Gaal wil in zijn nieuwe formatie spelen met drie échte verdedigers, daardoor wil hij met zijn ploeg aanvallend ingesteld voetbal op de mat leggen. De bondscoach is van mening dat hij zijn ploeg met een 3-4-3 formatie in zijn kracht laat spelen, omdat hij niet vindt dat Oranje beschikt over een 'Van Gaal-spits' en buitenspelers die de directe tegenstanders via de binnen- en buitenkant kunnen passeren.