Opinie van de Week: Overmacht van PSV en Ajax stabiele factor in heel 2018

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

De titel van winterkoning laat PSV-trainer Mark van Bommel onberoerd. Hij haalt ongeïnteresseerd de schouders op over die tussenstand na de eerste helft van het seizoen. De prijzen worden immers aan de meet verdeeld, en niet rond Kerst. De positie van koploper boeit hem dan ook pas in mei.

Wintertitel lijkt zekere garantie op landskampioenschap

Toch biedt de eerste plaats halverwege in de Eredivisie een zekere garantie op succes in het voorjaar. Afgaande dan op de statistieken, die onthullen dat in de achttien jaar sinds de eeuwwisseling slechts vijf keer de winterkampioen de landstitel niet over de streep trok. Het laatst in 2015-2016, toen PSV alsnog Ajax inhaalde.

De regerend kampioen puurde liefst 48 punten uit 17 wedstrijden. Met een doelsaldo van 60-8. Ter vergelijking: een jaar terug vermeldde de balans 43 punten met 47-20 als doelcijfers. Twee nederlagen, uit bij Ajax (3-0) en Heerenveen (2-0), en een gelijkspel bij Groningen (3-3) zorgden voor de minpunten in dat eerste deel. Tegenover nu maar één verliespartij bij Feyenoord.

De suprematie van Ajax spoort vrijwel parallel met de rivaal uit Eindhoven. Het saldo bedraagt aan het einde van 2018 slechts twee punten minder (46 om 48) en exact hetzelfde doelsaldo. En vorig seizoen: 38 punten, vijf minder dan PSV, maar wel met de betere doelcijfers van 51-16. Gelijk bij ADO (1-1) en FC Twente (3-3), verlies bij Heracles (2-1) en VVV Venlo (2-0) en thuis tegen FC Utrecht (1-2).

Feyenoord kansloos voor landstitel

In de huidige competitie startten de Amsterdammers vals in de eigen Arena tegen Heracles Almelo (1-1), en moesten het overduidelijk ontgelden bij PSV (3-0). De return lijkt op 31 maart te beslissen over de ontknoping tussen de top-twee, die hun overmacht ook in het laatste weekeinde van het jaar nog eens flink inpeperden tegen AZ en FC Utrecht. Waarbij zij wederom de score kopieerden: 3-1.

Als enige kan Feyenoord het moordende tempo van de twee grootmachten nog een beetje op afstand bijbenen. Derde met 36 punten, liefst twaalf minder dan PSV en een achterstand van ook al tien op Ajax. Onoverbrugbaar om nog enig kans te mogen maken op de titel. Zoals eerder zal de beker het seizoen weer van een gezonde blos moeten voorzien. Hoe dan ook wel een verbetering ten opzichte van eind 2017, toen de Rotterdammers als vijfde doorkwamen, met 29 punten.

Zowel AZ als vooral PEC Zwolle schaart zich onder de werkelijke verliezers van dit moment. De Alkmaarders tikten halfweg 2017-2018 aan als derde, met 35 punten. Nu als zevende, met 25 punten, tien minder dan een jaar geleden. Maar nog pijnlijker was het verval in Zwolle: vierde vorig jaar met 33 punten, thans zestiende en 15 punten. Dus minder dan de helft als bevestiging van een rampjaar, waarin trainer John van ’t Schip de Kerst net niet haalde.

FC Utrecht boekte qua punten een gelijke score: 28 nu, 28 toen. Alleen blijkt dat aantal nu goed voor een vierde plaats, als aanvoerder van een treintje met Vitesse, Heracles, AZ en VVV Venlo als voorlaatste van het linker rijtje. Fortuna Sittard sluit die vleugel, met 20 punten. Knap voor een promovendus, maar niet meer dan vijf punten verwijderd van de allerlaagste regionen.

PSV de beste, PEC Zwolle het zwakst

Om de vergelijking nog even door te trekken, presteerden Vitesse, Heracles en VVV beter in deze editie. De Arnhemmers verzamelden nu 26 en het vorige jaar 24 punten; het team uit Almelo 27 om 22 punten en de Limburgers 23 om 19 punten. Wat betreft de laatste vier blijkt NAC koppig op herhaling. De club uit Breda verkeerde eind 2017 als derde van onderen in het gezelschap van FC Twente, Sparta en Roda JC. In het heden delen de Brabanders de zorgen met FC Groningen, PEC en De Graafschap.

Over heel 2018 onderscheidde PSV zich met één punt meer dan Ajax: 85 punten uit 33 duels om 84 punten. PEC boerde het slechtst: 26 punten uit 33 beurten. Een schotel vol met cijfers voor de liefhebbers, met als conclusie dat de top stabiel oogt, en de kandidaten voor degradatie ongeveer een halve Eredivisie beslaan.

LEX MULLER

Feyenoord-doelman vertrekt