'Journalisten Qatar uitgezet na reportage werkomstandigheden'

Qatar zou twee Noorse-onderzoeksjournalisten het land hebben uitgezet. Het tweetal werkte aan een reportage over de werkomstandigheden in het land, dat in 2022 het WK-voetbal organiseert. De journalisten zouden eerder deze week zijn opgepakt door de lokale politie.

In Qatar zou het tweetal spreken met Abdullah Ibhais, een oud-medewerker van de WK-organisatie die opkwam voor de rechten van de gastarbeiders. Tot een interview kwam het nooit, want een paar uur voor de afspraak met Ibhais werden de journalisten in hun hotel opgepakt door de politie in Qatar. Het tweetal, dat sinds 14 november in Qatar was, waren naar het land gegaan voor een reportage rondom de werkomstandigheden waarin de stadionarbeiders in leven.

WK 2022 in Qatar

De journalisten moesten 32 uur in hun cel verblijven, waarna ze op vrije voeten hun materiaal niet mee terug naar Noorwegen mochten nemen. Sinds de toewijzing van het WK 2022 in Qatar is er veel te doen over het land. De laatste jaren komen de onmenselijke werkomstandigheden van (gast)arbeiders vooral naar voren. Op de Noorse televisie deed een van de journalisten een boekje open over de omstandigheden in Qatar. "Voor sommige mensen is het echt verschrikkelijk. Je ziet in hun ogen dat ze het niet goed hebben. Maar natuurlijk zijn er ook arbeiders die het best oké vinden."

Zowel de Qatarese overheid als de FIFA waren volgens persbureau AP niet bereikbaar voor commentaar op de uitzetting.