Vereffent Louis van Gaal ook een persoonlijke rekening met Argentinië?

Het Nederlands elftal begint vol vertrouwen aan de kwartfinale tegen Argentinië. Louis van Gaal zei al eerder dat er een rekening te vereffenen is. Dat mag zo zijn voor het Oranje team, maar Louis van Gaal heeft persoonlijk ook nog een rekening met een Argentijn te vereffenen.

Louis van Gaal en Angel di María zijn geen vrienden

In de zomer van 2014 haalde Louis van Gaal, die toen coach was van Manchester United, de Argentijnse aanvaller Angel di Maria voor 75 miljoen euro van Real Madrid naar Manchester. Deze periode werd een absolute flop. In 32 wedstrijden speelde hij maar 1.996 minuten, waarin hij goed was voor slechts 4 goals en 12 assists. Nog voor het jaar omwas vertrok de aanvaller gedesillusioneerd naar Paris Saint-Germain voor 63 miljoen euro. Daarmee kostte het mislukte project de Engelsen alleen aan afschrijving op de transfersom al een miljoen per maand. Overigens bleek Di María een tweede, nogal dubieuze, connectie met Nederland te hebben.

Angel di María kwam nooit over Van Gaal heen

In de jaren erna bleek Angel di María de periode met Van Gaal niet makkelijk achter zich te laten. In diverse interviews legde hij uit dat hij zich miskend voelde door Van Gaal. Hij vond dat Van Gaal te veel op het op het negatieve focust: "Als ik scoorde en een assist gaf, liet hij de volgende dag zien wat ik fout deed. Van de ene op de andere dag werd ik vervangen, hij hield er niet van dat spelers meer waren dan hij” Later noemde hij in de Spaanstalige media Van Gaal zelfs de slechtste technisch manager die hij ooit heeft gehad.

Zit het bij Di María tussen de oren?

Wayne Rooney, die in dezelfde periode bij Manchester United wel furore maakte heeft een andere kijk op de zaak. Hij zegt dat Louis van Gaal juist enorm veel potentie in Di María zag. Sterker nog, hij had aangegeven dat alleen Di María mocht dribbelen met de bal. Rooney vermoedt dat een inbraak in februari 2015 een forse impact op de aanvaller en zijn gezin heeft gehad. Hierdoor was de privésituatie niet prettig en was het volgens Rooney beter dat hij vertrok.

Louis van Gaal heeft dus een rekening te vereffenen

De vete was bijna vergeten tot een journalist er in de voorbereidende persconferentie voor de wedstrijd tegen Argentinië naar vroeg, aangezien Di María, die nu voor Juventus speelt, in de Argentijnse selectie zit. De reactie van Louis van Gaal was duidelijk. Hij is er vast op gebrand om te laten zien hoe goed hij als technisch manager is. 

Inmiddels weten we dat Angel di María op de bank begint. Ook weten we de opstelling van Nederland.