Steven Berghuis blikt terug op eerste periode bij Ajax: "Ik heb niet de makkelijkste weg gekozen"

Berghuis beleefde een sterke eerste seizoenshelft in het shirt van Ajax. In de zomer van 2021 maakte de nummer 23 de gewaagde overstap van Feyenoord naar Ajax, wat hem niet in dank afgenomen werd door de supporters van zijn voormalige werkgever. "Ik heb niet voor de makkelijkste weg gekozen."

In een interview met het Algemeen Dagblad blikt de spelmaker terug op zijn eerste paar maanden in Amsterdam. Wat opvalt aan zijn seizoen tot nu toe is dat Berghuis erg veelzijdig ingezet wordt door Erik ten Hag. Inmiddels heeft de vleugelspeler al op rechtsbuiten, in de spits en zelfs aan de linkerkant op het middenveld gespeeld. Ook binnen de selectie speelt het onderwerp. "Moet ik me al zorgen maken over mijn basisplaats?", grapte Daley Blind twee weken geleden nog. "Linksback? Laten we dat maar niet doen", antwoordde Berghuis.

Bij Ajax is de concurrentie groot voor de posities van Berghuis. Op rechtsbuiten staat de talentvolle Antony, waar de posities op het middenveld al bedekt werden door Davy Klaassen en Ryan Gravenberch. Maar dat derft de pret niet vor de Apeldoorner. "Dit tilt mij naar een hoger niveau. Ik ontwikkel mezelf op meerdere posities. Dat is leuk, ik heb het naar mijn zin.” Op het veld is er ook wat veranderd voor Berghuis. "Bij Feyenoord had ik wel eens honderd balcontacten per wedstrijd. Als nummer 10 van Ajax laatst maar 40."

Tot nu toe is er weinig aan te merken op de sportieve prestaties van Berghuis. In 22 Eredivisie-duels was de spelmaker al goed voor 12 doelpuntencontributies. Ook Berghuis zelf is meer dan tevreden. "Het is nu heerlijk voetballen, met Blind achter me en Dusan Tadic voor me", vertelt de zomeraankoop. "Zij maken steeds slim ruimte. Maar met Gravenberch op deze positie hebben we een ander wapen. Hij komt met zijn rechterbeen eerder in schietpositie."

Benfica op komst

Ook gaat Berghuis nog in op de aankomende wedstrijd tegen Benfica. "Er liggen zeker kansen, maar we moeten wel echt top spelen." De aanvaller kijkt in ieder geval uit naar het duel. "Ik hoop op een speciale avond. Die Europese wedstrijden zijn het mooiste."

Feyenoord-doelman vertrekt