Wie is Georgios Giakoumakis? Alles wat je moet weten over de Griekse spits van VVV-Venlo

Voor Georgios Giakoumakis had het Eredivisieseizoen niet beter kunnen beginnen. De Griekse spits scoorde zondag drie keer voor VVV in de met 3-5 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Emmen. Wie is de 25-jarige spits eigenlijk en hoe is VVV-Venlo hem op het spoor gekomen?

Jeugd

Giakoumakis speelde in de jeugd bij amateurclub Atsalenios in zijn geboorteplaats Iraklion. Hij maakte in 2016 op 16-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. Een jaar later maakte hij de overstap naar de profclub Platanias FC, daar maakte hij zijn competitiedebuut in een thuiswedstrijd op 30 september 2012 tegen Skoda Xanthi. In januari 2014 werd hij voor een half jaar uitgeleend aan Episkopi FC, waar hij in 11 wedstrijden twee keer scoorde. Na zijn terugkeer naar Platanias kreeg hij meer speelminuten op het hoogste niveau. In het seizoen 2016/2017 was hij met elf doelpunten de meest scorende Griekse spits van de Super League. 

AEK Athene 

In het seizoen 2017/2018 tekende de 1.90 meter lange spits een vierjarig contract bij AEK Athene. Op 20 december 2017 maakte hij zijn eerste officiële doelpunt namens AEK Athene tijdens een uitwedstrijd in de Griekse beker bij Panetolikos. Zijn eerste competitiedoelpunt namens AEK maakte Giakoumakis tijdens een uitwedstrijd bij regerend landskampioen Olympiakos Piraeus. Hij scoorde in de blessuretijd de winnende. Bij AEK speelde hij in drie seizoenen in totaal negen Europese duels, waarvan vijf voor de UEFA Europa League en vier voor de UEFA Champions League. In het seizoen 2018/2019 kwam de Griekse spits tweemaal in actie namens AEK tegen Ajax in de voorronde van de Champions League. 

Video met hoogtepunten van Giakoumakis in zijn periode bij AEK Athene 

Uitgeleend

Na anderhalf jaar bij AEK te hebben gespeeld vertrok Giakoumakis in januari 2019 naar het tegen degradatie strijdende OFI Kreta. De spits had een belangrijke aandeel in het lijfsbehoud van OFI. Hij scoorde in de play-off wedstrijd tegen zijn oude club Platanias, maar OFI won uiteindelijk met 3-2. In maart 2020 werd hij opnieuw uitgeleend, ditmaal aan Górnik Zabrze, uitkomend in de hoogste Poolse divisie. In twaalf wedstrijden scoorde hij drie keer voor de club. 

Zo veranderde de marktwaarde van Giakoumakis de afgelopen jaren

VVV-Venlo

Op 11 augustus 2020 tekende de Griekse aanvaller een contract bij VVV-Venlo voor twee seizoenen met de optie voor nog een jaar. VVV betaalde slechts twee ton voor de spits. Technisch manager Stan Valckx vertelt tegenover het AD hoe hij de Griek op het spoor is gekomen: ‘"Georgios kregen we afgelopen jaar aangeboden. Dat was in de periode dat AEK hem had uitgeleend aan Górnik Zabrze in Polen. We hebben beelden van hem bestudeerd en vervolgens zijn we hem gaan bekijken in Polen. Dit was de speler die we zochten, wisten we toen al". 
Bij zijn debuut namens de club uit Venlo afgelopen zondag scoorde Giakoumakis in de met 3-5 gewonnen uitwedstrijd direct drie keer. Hij werd daarmee de zevende speler in de Eredivisie-historie met een hattrick tijdens zijn debuut. Giakoumakis probeert zelf rustig te blijven onder alle aandacht die hij nu krijgt. Tegenover 1Limburg zegt hij er het volgende over: "Ik blik liever niet terug. Ik kijk vooruit naar de volgende wedstrijd. Maar het was wel een mooi debuut, ja."