Geen vervolgingen in racismezaak bij FC Den Bosch - Excelsior: "Teleurstellend dat dit de uitkomst is"

Er wordt niemand vervolgd in de racismezaak bij FC Den Bosch - Excelsior. Het onderzoek naar de racistische uitlatingen van toeschouwers in mei 2019 door het Openbaar Ministerie heeft geen duidelijk bewijs opgeleverd tegen de twee verdachten.

Ahmed Mendes Moreira

Tijdens de betreffende wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior werd Ahmed Mendes Moreira racistisch bejegend. In tranen verliet hij het veld en de wedstrijd werd gestaakt en later op de middag uitgespeeld. Er werd vervolgens een strafrechtelijk onderzoek ingestart.

OM

Ondanks dat er racistische uitlatingen zijn gedaan, gaat het OM niemand vervolgen. 'Dat die middag in Den Bosch de meest weerzinwekkende dingen zijn geroepen is volstrekt helder', zegt de officier van justitie. 'De vraag is echter wat er precies door wie is gezegd. Alleen een vermoeden hebben is niet voldoende om iemand te vervolgen. Je hebt hard bewijs nodig en daaraan ontbreekt het in deze zaak simpelweg.'

Liplezers

Op beelden van het duel is te zien dat er dingen geroepen worden naar Mendes Moreira, maar dat bewijs is niet genoeg. 'Op beelden zie je mensen schreeuwen en roepen, maar het is niet helemaal duidelijk wat er wordt gezegd. De man die wij eerder hebben aangehouden ontkent dat hij zich racistisch heeft uitgelaten. We hebben meerdere liplezers ingeschakeld, maar die komen niet tot een eenduidige vertaling van wat er is geroepen. Een van de oorzaken is omdat er tijdens het roepen iemand door het beeld loopt.'

FC Den Bosch

FC Den Bosch is teleurgesteld over de uitkomst. "Het is natuurlijk teleurstellend dat dit de uitkomst is als je zolang met elkaar bezig bent geweest", zegt algemeen directeur Rob Almering. "We begrijpen dat je op basis van vermoedens niemand kan vervolgen. Daar is hard bewijs voor nodig. Het is jammer dat het daaraan ontbreekt."

Ahmed Mendes Moreira racisme zaak fc den bosch