Is er een VAR aanwezig tijdens de halve finales van de Conference League?

Feyenoord staat in de halve finale van de Conference League. Hier nemen de Rotterdammers het op tegen de Franse grootmacht Olympique de Marseille. Feyenoord is de enige club uit Nederland die nog mee doet in het toernooi, maar was dat anders geweest als er een VAR-systeem aanwezig was?

AZ werd namelijk uitgeschakeld door een discutabele penalty, die door de VAR waarschijnlijk was afgekeurd. Ook in de kwartfinale was er, buiten de doellijntechnologie, geen andere technologie aanwezig. De grote vraag is nu: Is er VAR in de halve finale van de Conference League?

Waarom was er geen VAR?

Bij de Champions- en Europa League is er sinds de voorrondes van de competities al een VAR aanwezig. Dit maakt het voor velen een groot mysterie waarom ‘de busjes’ er niet waren tijdens de wedstrijden van de Conference League. Volgens de UEFA waren er veel deelnemende clubs die simpelweg de juiste middelen miste om de VAR te laten werken.

Logisch, misschien? Maar vanaf de achtste zaten er alleen nog maar ploegen in de competitie die in hun eigen nationale competitie ook al van een videoscheids worden voorzien. In de play-off ronde was Qarabağ FK de enige ploeg waarbij er in de competitie nog geen gebruik wordt gemaakt van de VAR. Dus waarom zou het niet kunnen? Hiervoor hanteert de UEFA het eigen handboek.

Komt er nog een VAR?

JA! Feyenoord kan in de wedstrijden tegen Marseille rekenen op de VAR. De UEFA heeft namelijke de beslissing teruggedraait. n de laatste fase, waarin vier ploegen strijden om de winst, wordt er dus een videoscheidsrechter ingezet. Goed nieuws voor AS Roma, Leicester City, Feyenoord en Olympique Marseille. Het plan was eigenlijk eerst om alleen in de finale gebruik te maken van de VAR, maar die beslissing is nu teruggedraaid

De heenwedstrijden van de halve finale in de Conference League zijn op 28 april. Feyenoord neemt het dan thuis op tegen Marseille en Leicester krijgt AS Roma op bezoek. De finale wordt gespeeld op 25 mei in Tirana, Albanië.