Opinie van de Week: Steeds meer zwarte sporters durven zich uit te spreken tegen racisme

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in het voetbal gebeurt.

Ter herinnering: dat bemoedigende signaal tijdens Nederland – Estland, dinsdag 19 november in Amsterdam. Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong vierden samen een treffer van eerstgenoemde. Hand in hand pal voor de hoofdtribune. Een symbolische gebaar van verbroedering, als een duidelijk statement tegen weer eens een voorval van racisme in het vaderlandse voetbal. Als reactie op de kwetsende scheldpartij in Den Bosch tegen aanvaller Ahmad Mendes Moreira van Excelsior.

Steeds meer sportsterren verheffen hun stem

Na de dood van George Floyd in Minneapolis verheffen steeds meer bekende sportsterren hun stem tegen de eeuwenoude tegenstellingen tussen wit en zwart. LeBron James, de beste basketballer van het moment in Amerika, heeft onder meer via Twitter laten weten een ‘voting right organization’ te hebberd gecreëerd, waardoor zwarte jongeren een eerlijke kans krijgen om te stemmen, bijvoorbeeld deze week in Georgia. Het initiatief is breed en enthousiast ontvangen en omarmd.

Het incident met Ahmad Mendes Moreira van Excelsior maakte veel los in Nederland, dat ineens weer op luide toon werd geconfronteerd met racisme en discriminatie. Het was niet mogelijk blijvend weg te kijken. Het spoorde zowel de KNVB als de politiek tezamen aan een aanvalsplan te lanceren en te presenteren. Edgar Davids was onder meer betrokken bij het opstellen van het programma. De ex-international, in Suriname geboren, liet zich ook begin februari zien bij de introductie in Amsterdam. Door de corona-crisis wacht het plan nog steeds op implementatie.

Abe Lenstra niet blij met debuut Humprey Mijnals in Oranje

Edgar Davids, inmiddels 47, schuwde de publiciteit niet om zich in de discussie te roeren. Op het EK van 1996 in Engeland maakte hij deel  uit van de breuk in het Nederlands elftal tussen blanke spelers en vijf bevriende zwarte spelers. Ook in zijn jeugd maakte hij kennis met het onderscheid door jouw huidskleur. Zoals zovele lotgenoten met dezelfde achtergrond. De hele problematiek deed zich al veel eerder voor, zoals met Humphrey Mijnals, die in 1960 als eerste Surinaamse Nederlander debuteerde in Oranje. Tot openlijk ongenoegen van mede-international Abe Lenstra.

En op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-City durfde tijdens de prijsuitreiking van de 200 meter de twee zwarte Amerikaanse atleten Tommy Smith (goud) en John Carlos (brons) op het podium met gebalde vuisten een saluut uit te brengen als verwijzing naar de Black Power. Als sanctie moesten zij ogenblikkelijk het evenement verlaten. Pas onder en dankzij president Barack Obama werd het duo gerehabiliteerd.

Tekst gaat verder onder foto

Ruud Gullit benoemt het kwaad van racisme

Terug naar eigen land, waar ook Ruud Gullit het kwaad van racisme en discriminatie ongeremd benoemde. Met onder andere de opmerking dat misschien de uitbanning van racisme alleen kans maakt via een revolutie. In dezelfde trant sloot Lewis Hamilton, de enig zwarte coureur in de Formule 1, zich daarbij aan. Een krant quotte hem als volgt: ‘Ik keur geweld of criminele activiteiten niet goed, maar jullie hebben genoeg tijd gehad om dit zelf te doen en dat hebben jullie niet gedaan. Power to the people.’ Weer zo’n duidelijke hint dat de limiet is bereikt in dit stokoude conflict.

Diezelfde krant, de NRC, plaatste zaterdag een twee pagina’s tellend interview met Edgar Davids. Vol interessante citaten. Op de vraag of hij vertrouwen heeft in het aanvalsplan van de KNVB, antwoordt hij: ‘De KNVB ziet in dat het een blank bolwerk is. Dat is stap één. Stap twee is het plan uitvoeren. De klok tikt en ik kijk mee.’ Veelzeggend van Edgard Davids, die zich in februari tijdens de presentatie afvroeg waarom er zo weinig gekleurde trainers en bestuursleden bij de bond en clubs voorkomen. Terwijl de samenleving in Nederland almaar meer diversiteit kent.

In de hele wereld demonstreren wit en zwart gemengd tegen racisme en het geweld van de Amerikaanse politie, die ook vrijdag weer een verwarde zwarte man doodschoot. Het moet ophouden, hoe moeilijk ook. Het is genoeg, klinkt het alom...

LEX MULLER