Ministers: Koning had coronaregels niet moeten negeren tijdens bezoek aan ‘Oranjestraat’

Koning Willem-Alexander is helemaal in de ban van het Europees kampioenschap voetbal en Oranje. Dat bewezen wel de beelden tijdens Nederland-Oekraïne. Heel Nederland zag de koning op de tribunes uit zijn dak gaan na het doelpunt van Denzel Dumfries, en ook de reactie op het juichen van koning Maxima.

Mooiste Oranjestraat van Nederland

In aanloop naar Nederland-Oostenrijk bezocht Willem-Alexander de Mooiste Oranjestraat van Nederland, de Marktweg in Den Haag. Maar kijk naar de beelden, de coronaregels lijken vergeten. De vorst schudde hield onder meer geen 1,5 meter afstand. 

Voorbeeldfunctie

Ferd Grapperhaus (Justitie) liet weten dat er geen uitzondering op de regels zijn voor leden van het koningshuis. Maar de demissionair minister heeft de koning niet aangesproken op zijn gedrag. „Het is soms gewoon moeilijk om vast te blijven houden aan de regels, laten we daar eerlijk en duidelijk over zijn."

Tamara van Ark (Medische Zorg) vindt dat de regels er „voor ons allemaal” zijn. „De regels zijn er niet voor niets, en spreek elkaar erop aan als het naleven niet gebeurt”, zegt Van Ark. Ze vindt dat de koning een voorbeeldfunctie heeft, maar snapt zijn „enthousiasme” tijdens het bezoek aan de Marktweg wel, zo schrijft het Algemeen Dagblad

Marktweg

De straat kreeg de prijs bij een campagne om het gevoel van saamhorigheid te vergroten in de straat tijdens het Europees Kampioenschap voetbal. De Koning werd samen met burgemeester Jan van Zanen van Den Haag rondgeleid door de initiatiefnemers voor het versieren van de Marktweg, de broers Danny en Raymond Zwennes. Zij vertelden de Koning dat ze de straatversiering al 30 jaar verzorgen bij alle EK’s en WK’s. 

koning willem alexander bezoekt mooiste oranjestraat van nederland

Reactie Willem-Alexander over de Mooiste Oranjestraat

"Ik las dat deze straat was uitgekozen en zei meteen: daar moet ik even gaan kijken. Fantastisch. Als je dit in deze coronatijden voor elkaar krijgt." Willem-Alexander beleeft het EK hartstochtelijk mee en staat vol achter Oranje. "Na die eerste wedstrijd zit meteen de flow erin. Nu is Matthijs de Ligt er ook weer bij", liet de Koning in gesprek met de buurtbewoners zien over de nodige voetbalkennis te beschikken. "Een hoop snelheid er bij."

Uiteindelijk bleek Willem-Alexander over voorspellende gaven te beschikken. Samenvatting: Nederland wint met 2-0 van Oostenrijk.