Dit enorme bedrag ontvangt Ajax voor David Neres...

David Neres is niet langer speler van Ajax. Zijn transfer naar Shakhtar Donetsk, die al enkele dagen zo goed als rond was, is vrijdagochtend officieel bevestigd. Ajax vermeldt in het persbericht dat de transfer de club twaalf miljoen euro oplevert, wat nog kan lopen tot een bedrag zestien miljoen euro.

Neres speelde sinds januari 2017 in het shirt van Ajax, nadat hij was overgekomen van Sao Paulo. In Amsterdam kwam hij tot 180 officiële wedstrijden, waarin hij 47 keer scoorde en 41 assists leverde. Met onder meer de succesvolle Champions League-campagne in 2018/19 en twee landstitels beleefde de Braziliaan mooie momenten met Ajax. In zijn laatste periode bij de club kwam hij echter weinig meer aan bod. 

De genoemde transfersom valt iets lager uit dan eerder genoemd in de media, door onder meer Fabrizio Romano. De transferkenner sprak afgelopen woensdag van een bedrag van zestien á zeventien miljoen euro. Ook een doorverkooppercentage zou volgens eerdere berichten onderdeel zijn van de deal. Daar wordt door de Amsterdammers niet over gesproken. Neres lag bij Ajax nog vast tot medio 2023. 

Shakhtar Donetsk heeft de transfer overigens nog niet bevestigd. Volgens Voetbal International moet Neres bij de Oekraïense club nog door de medische keuring. De aanvaller bewandelt hetzelfde pad als oud-ploeggenoot Lassina Traoré, die vorig jaar Ajax verruilde voor Shakhtar. De twee zullen echter niet snel samen op het veld staan: de spits is momenteel herstellende van een zware knieblessure.

Feyenoord-doelman vertrekt