BREKEND: De VS, Canada en Mexico organiseren het WK van 2026

Het WK over acht jaar vindt plaats in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Het gecombineerde 'bid' vanuit Amerika kreeg van de grote meerderheid van de 203 bij de FIFA aangesloten voetbalbonden de voorkeur boven Marokko.

Liefst 134 van de 203 stemgerechtigde landen gaf de voorkeur aan het mega-bid uit Amerika, 65 stemmen (waaronder die van de KNVB) gingen naar Marokko. Drie bonden brachten geen stem uit en één land wees beide 'bids' af, zo bleek op het FIFA-congres. Het was voor het eerst dat bij de FIFA aangesloten landen mochten stemmen. Eerder werd een WK altijd door het FIFA-bestuur toegewezen, via een geheimzinnige stemmingsronde.

Omzet en stadions geven doorslag?

De drie Amerikaanse landen scoorden een stuk hoger dan Marokko op het inspectierapport van de mondiale voetbalfederatie. De VS, Canada en Mexico beschikken samen bijvoorbeeld over meer dan voldoende stadions om alle tachtig wedstrijden - er doen in 2026 48 landen mee aan het WK - te kunnen afwerken. Marokko beschikt nog over geen enkel stadion dat aan de voorwaarden voldoet. De drie landen denken bovendien gezamenlijk een omzet van 14,3 miljard dollar (12,3 miljard euro) te kunnen realiseren, aanzienlijk meer dan de 6,2 miljard euro van Marokko.

Mexico was in 1970 en in 1986 al gastland van het WK, de Verenigde Staten organiseerden het toernooi in 1994. Canada heeft alleen in de vrouwentak ervaring met WK-organisatie, dat gebeurde drie jaar geleden. Marokko grijpt overigens al voor de vijfde keer naast het organiseren van het grootste voetbaltoernooi ter wereld. Ook voor de WK's van 1994, 1998, 2006 en 2010 deden de Noord-Afrikanen een poging.

De bekendmaking van de uitslag: