Opta schat WK-kansen in: Frankrijk en Brazilië favoriet, gelijke kansen voor Nederland en België

Langzaam maar zeker komt niet alleen de start van het nieuwe seizoen, maar ook die van het WK in Qatar dichterbij. Amper een paar maanden na de seizoensstart kunnen de internationals zich al op gaan maken voor het eindtoernooi in het Midden-Oosten. Opta is alvast begonnen met voorbeschouwen.

Op basis van data heeft het bedrijf aan alle deelnemende landen een percentage gekoppeld. Frankrijk en Brazilië komen als favorieten uit de bus. Met respectievelijk 17,93 procent en 15,73 procent kans zijn de twee landen door Opta bestempeld als favorieten voor het komende WK.

Nederland en België staan opvallend dicht bij elkaar. Het statistiekenbureau geeft Oranje 7,7 procent kans op WK-winst, terwijl de Rode Duivels volgens de data 7,9 procent kans maken op het winnen van het toernooi. De lage landen moet daarmee enkel Engeland (8,03), Spanje (11,53) en het eerder genoemde favorietenkoppel voor zich dulden. De kansen van Duitsland (7,21), Argentinië (6,45) en Portugal (5,11) worden lager ingeschat.

Tegenstanders in de poule

De tegenstanders die bondscoaches Louis van Gaal en Roberto Martínez zullen treffen in de poule, lijken op basis van de data niet op groots succes te hoeven rekenen. Oranje-tegenstanders Ecuador, Senegal en Qatar komen bij elkaar opgeteld niet boven de procent uit. België-opponent Kroatië krijgt nog wel een kans van 2,31 procent, maar Marrokko en Canada staan allebei op 0,01.