Opinie van de Week: Aan Liverpool kleeft ook tegen Real Madrid de tragiek van het verleden

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Onbedoeld cultiveerde Liverpool in Kiev een traditie van veel tragiek. Het was bijna voorspelbaar dat fatalisme de Engelse club weer eens zou opbreken. Volgens menig verwachting leek een stunt haalbaar in de finale van de Champions League, maar de realiteit was de outsider tegen Real Madrid weer eens ongunstig gezind.

Herinnering aan twee tragedies

In zijn lange historie, al opgericht in 1892, sleept Liverpool als ballast de herinnering mee aan twee tragedies met de pijn van nooit helende wonden. Hillsborough en Heizel, toevallig allebei met een h van horror. Heizel was op 29 mei 1985 het decor voor de finale om de Europa Cup I, de voorganger van CL. Voor de wedstrijd tegen Juventus richtten Engelse hooligans een slachting aan in het verouderde stadion in Brussel, waar 39 voornamelijk Italiaanse fans de dood vonden in een zinloze eruptie van geweld.

Op Hillsborough, het stadion van Sheffield, moest Liverpool op 15 april 1989 voor de halve finale van de FA-Cup aantreden tegen Nottingham Forest. Een deel van de staantribune kon de toeloop van de Liverpool-aanhang niet aan. De onderste rijen raakten knel in de verdrukking met de stalen hekken, die maar gesloten bleven. In de afschuwelijke chaos blunderden de autoriteiten en dat kostte 96 mensen hun leven, onder wie een tienjarige als jongste en een 67-jarige als oudste slachtoffer.

Beide rampen rusten in het verleden maar de afschuw borrelde ongewild weer op in de in feite voor Liverpool schlemielig verlopen finale tegen het niet eens zo oppermachtige Real Madrid. Het onfortuin openbaarde zich al in de 25ste minuut tijdens een duel tussen Sergio Ramos en Mo Salah. Met een soort woeste judo-worp vloerde de Spaanse verdediger letterlijk de Egyptische topscorer van de Premier League.

Ingreep Ramos riekte naar onsportiviteit

De legio kenners twijfelden aan de opzet van de actie. Maar Ramos klemde de arm van Salah erg langdurig en plette bij het neerkomen ook nog eens diens schouder. De ingreep riekte wel degelijk naar onsportiviteit, maar bleef ongestraft. Althans voor de geslepen aanvoerder van Real Madrid, doch niet voor de schutter van liefst 32 doelpunten in Engeland. Huilend keerde hij zes minuten later terug naar de catacomben.

De charge van de Madrileen ruïneerde ogenblikkelijk het speelplan van Liverpool, hoe slim Jürgen Klopp dat ook had uitgedacht. Op slag stokte het ritme en verdween de spirit uit de Engelse ploeg. De titelverdediger had de opponent in de houdgreep en behoefde slechts te wachten op nog meer tegenslag voor de uitgeschakelde uitdager. Zoals voorzien gebeurde dat ook daadwerkelijk na rust, met het schier clowneske optreden van de Duitse doelman Loris Karius.

Drie momenten in Oekraïne keerden zich uiteindelijk tegen Liverpool, dat daardoor Real Madrid niet kon afhouden van de derde triomf op rij op dit podium. Slechts een enkele speler van de Spaanse winnaar verdiende de Cup: Gareth Bale uiteraard in de eerste plaats, als super-sub met die magnifieke omhaal. Maar toch ook Luka Modric, de tacticus op het middenveld en zijn Duitse maatje Toni Kroos. Zeker niet Ramos, weliswaar een klassieke verdediger maar te vaak balancerend op de rand van toelaatbaar contact.

Hogere macht hielp Liverpool (weer) niet

De finale frustreerde begrijpelijk Liverpool, dat zijn geschiedenis kennelijk vergat maar in Kiev bepaald niet de zege meekreeg van de hogere macht. De fatale worp van Ramos, nog voor het halve uur was verstreken, doodde niet alleen de geest van een rechtmatig duel maar besmette ook het succes van de als Koninklijk omschreven grootmacht uit Spanje, waar het voetbal grossiert in Europese titels.

Dat beklijft aan de avond van 26 mei in Kiev, in een arena en een stad die ook nog eens ongeschikt bleken voor de logische logistiek van een dergelijk evenement. Op dezelfde dag beleefde de Ronde van Italië de definitieve beslissing na een koers van drie weken vol spanning, avontuur en spektakel, zoals in het voetbal nog maar zelden voorkomt. En zeker niet in de Champions League, met al die vele voorspelbare ontknopingen.

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE Champions League finale Real Madrid - Liverpool: Doelpunten, video beelden en samenvatting’

BREKEND: Zinedine Zidane per direct weg als hoofdtrainer van Real Madrid

Man Utd-fan viert CL-zege Real Madrid op opmerkelijke wijze: Spuit Liverpool-fans nat met champagne!

Mooi! Sterren van Duitsland steken blunderdoelman Karius een hart onder de riem

Heerlijke beelden: Liverpool-fans gaan helemaal los op muziek Dua Lipa voor CL-finale

Egyptische advocaat klaagt Ramos aan voor blesseren Salah: "Bedrag kan oplopen tot één miljard euro"

Virgil van Dijk bij beste spelers ter wereld: Nederlander opgenomen in CL-elftal van dit seizoen

Beelden: Duizenden fans vieren Champions League-overwinning in Madrid

Samenvatting Champions League-finale Real Madrid - Liverpool 3-1 (video, alle goals)

Zielige beelden: Blunderende Karius in tranen na CL-finale, zegt sorry tegen Liverpool-fans