Nieuw matchfixingschandaal in Nederland: 'Verdiende twintig- à dertigduizend euro'

Een nieuw matchfixingschandaal in het Nederlandse voetbal. Dit keer was het de NOS die met dit nieuws naar buiten kwam. De omroep heeft namelijk in een podcast, genaamd Gefixt, een zelfverklaarde fixer gesproken. Deze fixer zegt dat hij een paar wedstrijden in de beloftencompetitie gemanipuleerd heeft.

Onderzoek NOS

In het onderzoek van de NOS uit november 2019 staat de wedstrijd tussen Jong Roda JC en Jong RKC met hoofdletters gemarkeerd. De Waalwijkers stonden op voorsprong, maar verloren de wedstrijd toch, met 2-1. Naar eigen zeggen heeft deze fixer maar liefst vijf spelers van Jong RKC omgekocht. Iedere speler 1500 euro. Deze spelers zouden opzettelijke het andere team hebben laten winnen.

'Zeer verdacht'

De fixer heeft naar eigen zeggen twintig- tot dertigduizend euro verdiend. De winst heeft hij bovendien gedeeld met een bevriende speler van Roda. Hij had immers contact gelegd met de spelers van RKC. Deze zaak heeft de NOS vervolgens voorgelegd aan een gokdatabedrijf. Deze noemt deze wedstrijd dan ook 'zeer verdacht'.

Reactie KNVB-directeur

Ondertussen heeft ook KNVB-directeur Gijs de Jong gereageerd: "We worden nu bevestigd in onze angst. Daarom zou het heel goed zijn als de autoriteiten verder onderzoek zouden doen", aldus De Jong tegenover de omroep.

Rond het jaar 2009 ontstonden de eerste aanwijzingen voor matchfixing in ons eigen kikkerlandje. In Azië waren de verdachte gokpatronen, terwijl bij ons in de stadions de zogenaamde 'Belchinezen' zaten.