Opinie van de Week: Ajax en PSV in Champions League wel degelijk bedreiging voor eredivisie

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Dat onverwoestbare en onvervalste opportunisme. Het bloeide ineens weer alom op. De kentering in het nationale voetbal gloorde in Amsterdam en Eindhoven. Het lek is boven, jubelde een enkele expert opgewonden. Het grote genieten is aangebroken, verkondigde weer een andere profeet. Kortom, het constante verval zou zijn gestuit.

Ajax en PSV plaatsten zich immers voor het galabal van de Champions League. Voor het eerst sinds acht jaar vergaapte de polder zich weer eens aan een dubbele kwalificatie voor dit miljoenenspel. Absoluut verheugend en even zeer hoopgevend. Nederland hunkert al decennia naar een succesje.

De twee vertegenwoordigers drongen met flair en overmacht door naar de groepsfase van de CL. Ajax met wat meer brille, PSV met bewonderenswaardige wilskracht. Plotseling werden de heren weer herkend en aangesproken tijdens de bombastische ceremonie van de loting in Monaco. Niet langer behoefden ze een stilaan versleten uitleg te geven over de gestage teloorgang in de eredivisie.

Hosanna-stemming dulde geen wanklank

Wijselijk zwegen de Nederlanders over het gemis van een club in de Europa League. De uitschakeling van AZ, Vitesse en Feyenoord bleek niet meer relevant. Een vraagje over de afgang van de Rotterdammers tegen Trencin werd met een achteloos gebaar weggewoven. Kan wel eens gebeuren. Nee, de hosanna-stemming over Ajax en PSV in het sjieke gezelschap van de super-rijkaards duldde geen wanklank.

De loting pakte voor Ajax iets gunstiger uit dan voor de Brabanders, met een poule vol sterren van Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale. De Amsterdammers hebben toch wel iets meer kans tegen Bayern München, Benfica en AEK Athene. In december weten we meer, maar in Engeland klopte het dekselse Watford onverwacht ook de Spurs. De rest grossierde in overwinningen, waarbij een verpletterende demonstratie van Lionel Messi en zijn ploeg in Spanje.

Nederland leeft weer intens mee

Hoe dan ook, Nederland leeft weer intens mee met de Champions League. De wedstrijden zijn op papier hoogtepunten voor zowel het publiek als de spelers zelf. Goed en onmisbaar voor hun ontwikkeling. Om vervolgens over een jaar zelf naar het buitenland te verdwijnen. Want Ajax en PSV staan wel, zeker een half jaar, vooraan in de etalage voor de grootmachten uit Engeland, Spanje, Duitsland en Italië. Maar dat proces plaagt de eredivisie reeds decennia. Niets nieuws dus.

Ajax en PSV zijn de eredivisie ontstegen 

De duels in de CL zijn in elk geval interessant als ijkpunten. Momenten van een eerlijk oordeel over de juiste sterkte van de top in het land. Want in de eredivisie neemt de scheefgroei wel degelijk toe. Met name Ajax maar ook PSV lijken nu al de breedte te ontstijgen, getuige het gemak waarmee Vitesse en Willem II werden vernederd en op hun plaats gezet. Waarbij ook nog eens de fysieke en mentale fitheid opviel bij het duo dat zich midweeks vol had moeten inspannen voor Europese plaatsing.

Ajax en PSV hebben ook het best ingekocht. Veruit zelfs. Positief met het oog op Europees voetbal, maar wel degelijk een bedreiging voor de eigen competitie. Nu al kan alleen Feyenoord de twee nog een beetje bijhouden. Maar de landstitel is voorbestemd voor Amsterdam of weer Eindhoven. Wedden op de overige clubs is weggegooid geld. Zelfs het meedoen in de Champions League zal dat niet ondermijnen.

Prestaties Ajax en PSV hebben schaduwkant

Al met al toch de schaduwkant van de bewierookte terugkeer op dit podium. Waar Ajax en PSV nog meer geld kunnen bijeen harken om de suprematie in eigen land verder te verstevigen en uit te bouwen. En aldus de kloof nog breder uitgraven. De echte toppers in de eredivisie blijven zodoende beperkt tot de onderlinge clashes, zoals al snel op 23 september in Eindhoven. Hopelijk kan Feyenoord dat, met de onverslijtbare Robin van Persie, nog enigszins ontregelen.

Onderwijl wacht ook het Nederlands elftal een even boeiend als belangrijk momentum. Zondag in Parijs tegen wereldkampioen Frankrijk, op volle sterkte, na eerst nog het eervolle uitzwaaien van recordinternational Wesley Sneijder tegen Peru.

LEX MULLER