Amin (13) vertelt zijn verhaal over Memphis-selfie

De dertienjarige Amin die zaterdagavond het veld op rende om een selfie te maken met Memphis heeft zijn verhaal gedaan. De jonge vietbalfan beseft dat hij de regels heeft overtreden en een straf riskeert.

“Er waren nog twee minuten”, vertelt Amin in een interview met het Jeugdjournaal. “Ik zat vol adrenaline en ik dacht: nu moet ik gaan. Ik leef maar één keer. Ik had een foto en rende snel terug. Niemand verwachtte dat ik het zou doen, daarom dacht ik: ik moet het doen.” Amin snapt de kritiek van mensen die erop wijzen dat zijn actie niet is toegestaan. “Daar hebben ze wel gelijk in. Er staat niet voor niets een hek. Iedereen kan het dan doen.” Een stadionverbod zou hij ‘jammer’ vinden. “Maar dan heb ik tenminste wel die foto met Memphis.”

“Ik dacht: je leeft maar één keer, nu moet ik gaan”, aldus de jonge fan, zelf speler bij een club uit Amsterdam. “Toen ben ik gegaan.” Depay zag hem al van ver aankomen, zegt Amin. “Toen hij wegging, zei hij: ‘Rennen.’ Hij gaf me een zetje om weg te gaan. Ze stonden er volgens mij versteld van dat ik het deed, want niemand doet dat zomaar.” De jongen vindt het ‘aardig’ dat Depay poseerde voor een foto. “Niet iedereen doet dat. Sommigen zouden geen foto maken en je gewoon wegduwen. Het zou wel erg zijn als dat je zou overkomen.”

Straf

De actie van Amin heeft mogelijk dure gevolgen. In het huisreglement van PSV staat dat iemand die zonder toestemming het veld betreedt een boete krijgt van 15.000 euro. Daarnaast volgt een stadionverbod van tien jaar voor het Philips Stadion, terwijl PSV bij de KNVB tevens een landelijk stadionverbod aanvraagt. Het is echter nog onduidelijk of de regels die PSV normaal gesproken hanteert ook van toepassing zijn op thuisduels van Oranje.

De kans is dus aanwezig dat zaterdagavond de reglementen van de KNVB werden gehanteerd in Eindhoven. In dat geval volgt voor de veldbetreder waarschijnlijk een stadionverbod en een boete van maximaal 450 euro. "Iedereen zag hier uiteindelijk de grap wel van in, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen, jong of oud, het veld oplopen tijdens de wedstrijd", meldde de KNVB een dag na de interland in een verklaring.

Feyenoord-doelman vertrekt