Louis van Gaal gaat naar doelman Mark Flekken kijken, maar wie is hij eigenlijk?

Bondscoach Louis van Gaal had kort geleden nog nooit van hem gehoord, toch is de 28-jarige Mark Flekken inmiddels in beeld om opgeroepen te worden voor Oranje: ''Die schijnt heel goed te keepen. Flekken heet hij. Dan weet hij al dat we komen kijken," liet de bondscoach na afloop van Nederland - Turkije (6-1) weten. Wie is hij eigenlijk?

De huidige keeper van SC Freiburg is opgegroeid in het Zuid-Limburgse Bocholtz. Een onbekende voor velen omdat hij al jaren in Duitsland speelt. Flekken begon in de jeugd bij voetbalvereniging RKVV WDZ, maar maakte al vroeg de overstap naar Roda JC. Hij keepte tot zijn zestiende bij de Limburgers totdat hij de overstap maakte naar het Duitse Alemannia Aachen. 

Bij Aachen kwam het faillissement in 2012 voor Flekken goed uit. Alle dure spelers moesten weg en zo stond Flekken op 19-jarige leeftijd onder de lat van een club in de derde Bundesliga, namelijk Greuther Fürth. Hij speelde vijftien wedstrijden dat jaar waardoor Greuther Fürth hem in 2013 overnam. Door een zware knieblessure was Flekken geen onbetwiste basispeler bij Greuther Fürth. Dit was hij wel bij MSV Duisburg. Van 2016 tot 2018 speelde hij bijna alles, waaronder in de 2. Bundesliga. Op 1 Juli 2018 maakt Flekken de overstap naar SC Freiburg, voor een bedrag van omgerekend twee miljoen euro.

Dit seizoen

Flekken moest geopereerd worden en was acht maanden uit de roulatie. Aan het einde van het vorig seizoen maakte hij zijn rentree. Dit seizoen is hij opnieuw eerste doelman en speelt hij alles. Maar ook qua carrière, want Van der Sar brak ook pas op latere leeftijd écht door. Qua stijl, maar ook qua carrière. Flekken droomt van Oranje, ondanks zijn lange dienstverband in Duitsland. In een interview met Frahm zei de doelman van Freiburg vorige week nog dat hij stiekem de hoop heeft dat hij een keer wordt opgeroepen.

Reactie

Louis van Gaal zei op de persconferentie na Nederland - Turkije (6-1) dat hij naar een keeper gaat kijken in Duitsland waar hij nog nooit van gehoord had. Dat is Flekken. Flekken is verheugd maar tempert de verwachtingen: ''Het is geweldig dat hij mijn naam noemt. Ik had het niet verwacht. Het is nog niks, eerst maar eens afwachten'', benadrukt de doelman in gesprek met 1Limburg. Wanneer Van Gaal komt kijken is niet bekend en dat hoeft Flekken ook niet van tevoren te weten: ''Ik concentreer me op de wedstrijd met Freiburg en dan hoop ik dat Van Gaal een goede pot uitzoekt''. 

Feyenoord-doelman vertrekt