'Burgemeesters willen de mogelijkheid om stadion te sluiten bij wangedrag'

Als gevolg van de toenemende grofheid rondom voetbalstadions moeten burgemeester de mogelijkheid krijgen om vakken of het hele stadion tijdelijk te kunnen sluiten. Dat oppert burgemeester Paul Depla van Breda tijdens het overleg met de KNVB en de politie. 

Depla, die namens alle voetbalgemeenten aanwezig was bij het gesprek, zou graag willen zien dat burgemeesters de mogelijk krijgen om supportersvakken en zelfs het hele stadion tijdelijk te kunnen sluiten. Dit bij ernstig wangedrag van aanwezige supporters. Verder gaf Depla aan dat clubs verplicht een percentage van hun budget uitgeven aan veiligheidsmaatregelen. Doen clubs dit niet, dan moeten er strafpunten in de competitie volgen.

Het idee van Depla komt van de mogelijk om horeca te sluiten na ongeregeldheden. "Een café waar het mis gaat, kan de gemeente ook sluiten. Bij voetbal hoor ik te vaak ‘ja maar’. Daar moeten we vanaf", stelt Depla. "Het is niet meer uit te leggen dat in Breda rechercheurs 3000 uur bezig zijn geweest om raddraaiers op te sporen na voetbalgeweld. Dat moet stoppen. De kwaadwillenden moeten uit het voetbal. Door ze op te sporen en uit te sluiten, maar ook door maatregelen te nemen tegen clubs."