Wie is Chvitsja Kvaratschelia? Napoli's sensatie waarvoor Ajax moet waken

Enkele weken geleden had nog niemand van de naam Chvitsja Kvaratschelia gehoord, maar inmiddels zijn de mensen in Napels al idolaat van hun nieuwe ster. Wie is deze Georgische linksbuiten die zo geweldig aan het seizoen begonnen is?

Dat de naam Kvaratschelia in de Europese top nog geen bekende is, valt niet opmerkelijk te noemen. De tweebenige buitenspeler speelde tot dusver vooral in Georgië en Rusland. Hij kwam onder andere uit voor Dinamo Tblisi, Rubin Kazan en Lokomotief Moskou. Laatstgenoemde verkocht de nieuwe sensatie in Napels aan Dinamo Batumi. De Georgische club betaalde afgelopen winter acht miljoen euro, echt waar.

Kvaratschelia bleek het dubbel en dwars waard. In elf wedstrijden kwam hij acht keer tot scoren, reden genoeg voor Napoli om tien miljoen euro over te maken voor de vleugelaanvaller. Ook dat blijkt voorlopig alles behalve een slechte zet. Kvaratschelia wordt na vijf competitiewedstrijden gekscherend 'Kvaradona' genoemd en lijkt de harten van de Napolitanen al gestolen te hebben.

Gedaan heeft hij dat in slechts een paar weken. Een basisplaats had de Georgiër direct, scoren deed hij in zijn eerste wedstrijd ook meteen. Tegen Hellas Verona gaf hij ook nog eens een assist. In het tweede duel met AC Monza maakte scoorde hij zelfs twee keer. Afgelopen weekend vond hij het net tegen Lazio Roma, de komende tegenstander van Feyenoord. Echter zijn het niet alleen de goals en assists waarmee hij de Napolitanen verwent, maar ook de bewegingen waarmee hij de Italiaanse rechtsbacks gekmaakt.

Snoeiharde pegel tegen Lazio

Woensdagavond maakt de 21-jarige international zijn Champions League-debuut tegen Liverpool. Ook de Engelse defensie heeft momenteel de grootste moeite met de Georgische verrassing. Of het nou om Trent Alexander-Arnold of Joe Gomez gaat, vat krijgen op Kvaratskhelia blijkt behoorlijk lastig. 4 oktober komt Napoli op bezoek in de Johan Cruijff ArenA, Devyne Rensch mag zich alvast gaan voorbereiden. 

Kvaratskhelia tegen Liverpool