Opinie van de Week: Is Ruud Gullit wel of niet de geschikte opvolger van Dick Advocaat?

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Zou de KNVB zich al hebben beraden op de opvolging van Dick Advocaat? Eric Gudde zoekt pas op 1 november als directeur betaald voetbal zijn kamer op in Zeist. Een kamer die al zo lang leeg staat na het vertrek van voorganger Bert van Oostveen. De nieuwkomer zal zich nog moeten inwerken en kennismaken met de collega’s, eer hij kan nadenken over de aanstelling van de dringend gewenste technisch directeur.

Van Breukelen stapte wijselijk op

De KNVB dwaalt al geruime tijd door een vacuüm, net als het Nederlands elftal. Hans van Breukelen verstrikte zich in de in Zeist maar voortwoekerende chaos en struikelde over zijn eigen verkeerde beslissingen. Hij erkende dat hij de capaciteiten miste voor een dergelijke functie en stapte wijselijk zelf op. Per 1 september, ruim een maand voor het faillissement van Oranje als medespeler in de top-tien van de wereld.

Dinsdag moet de nationale ploeg nog de kwalificatie afmaken voor het WK van 2018 in Rusland. De afsluiting is bij voorbaat gedegradeerd tot een soort prestigeslag met Zweden, wie van de twee de meeste doelpunten wil toegeven. Oranje moet met 7-0 winnen, maar dat zal de redelijk gelijkwaardige en veel beter ingespeelde tegenstander nimmer toelaten. Los van de vraag of het tandeloze team van de scheidende Advocaat überhaupt tot zulk een monsterscore kan uitschieten?

Geen zin voor Advocaat om door te gaan

Voor de 70-jarige Hagenaar heeft het geen enkele zin om daarna nog heel lang door te gaan als bondscoach. Dat zou zelfs schadelijk zijn voor de toekomst van een nieuw Oranje. Na het ontslag van Danny Blind eind maart van dit jaar was vrijwel alles gepermitteerd om te redden wat er te redden viel. De wisselende selecties van Advocaat oogden inconsequent en warrig, maar kritiek bleef achterwege in het belang van de (kansloze) doelstelling.

Ook de weer eens povere vertoning in Borisov getuigde van de talloze gebreken in het Nederlands elftal. Het lukte Advocaat andermaal niet een overtuigend speelplan uit te broeden. De neergang in de tweede helft tegen Wit-Rusland toonde voor de zoveelste keer aan dat er geen collectief is gesmeed, noch een plan-A of B aanwezig is, in feite helemaal geen concept, geen automatismen, agressie, spirit, veel te weinig kwaliteit, puur middelmaat en ga zo maar een tijdje door.

Plezierig afscheid voor Robben

Het is te hopen dat Zweden de eind november afzwaaiende Advocaat én de stilaan toch slijtende Arjen Robben een beetje plezierig afscheid gunt van de mislukte missie. En dat het publiek zich niet massaal afkeert van de Amsterdam Arena. Probeer er nog wat leuks en amusants van te maken, en vergeet de ridicule opdracht van 7-0. Hoe doet nu niet ter zake, maar vanaf woensdag dient de KNVB serieus het vraagstuk over een bondscoach voor de komende jaren aan te pakken. Sowieso vooralsnog een taak voor de raad van commissarissen, met een rondgang langs de verschillende experts en uiteraard via ruggenspraak met Gudde.

Advocaat zelf heeft al Ruud Gullit aanbevolen als ideale opvolger. Nu nog assistent, maar volgens de bondscoach absoluut geschikt. De winnaar van de Europese titel in 1988 heeft een imposante uitstraling en ambieert ook de functie. Maar er bestaan ook de nodige twijfels, zelfs bij de spelers, over zijn tactisch inzicht en hij zal bovendien zijn vele lucratieve schnabbels moeten afstoten. Hij bezit ontegenzeggelijk klasse, wellicht nog het meest als een ‘people-manager’. Dat zou ook kunnen, al dan niet met een geroutineerde secondant.

Verstandig als de KNVB zich breder oriënteert dan Ruud Gullit

Het lijkt desondanks verstandig dat de KNVB zich nog wat breder oriënteert. Ronald Koeman ligt onder vuur bij Everton. En Frank de Boer loopt vrij rond. Fred Rutten en Erik ten Hag zijn ook genoemd, maar eerstgenoemde zou mogelijk het best de vacature van technisch directeur in Zeist kunnen invullen. Een haastig besluit hoeft in geen geval, omdat de kwalificatie voor het volgende EK pas na de zomer van 2018 op de agenda verschijnt. De twee oefenpartijen in november wil Advocaat nog wel coachen; de serie vriendschappelijke duels in het voorjaar zou Gullit eventueel kunnen begeleiden.

Maar voor alles zal het verwende volk moeten beseffen dat het nog lang kan duren, eer een nieuwe gouden generatie zich weer zal aandienen in de polder…..

LEX MULLER  

Speciaal voor alle bezoekers van Voetbalflitsen is er een exclusieve promotie geregeld in samenwerking met JACKS. Bij JACKS kun je tijdelijk gebruik maken van de x100 Odds Boost op Feyenoord tegen NEC. Zet €1 in op Feyenoord scoort in beide helften tijdens de Bekerfinale tegen een eenmalige quotering van x100. Oftewel, €100 cash met een €1 inzet als Feyenoord wint! Wie wil dat nou niet?

Wat moet je doen?

In een paar simpele stappen kun je gebruik maken van deze eenmalige actie:

Stap 1: Meld je aan bij Jacks.nl

Stap 2: Doe een storting van minimaal €20 en maximaal €100.

Stap 3: Claim geen andere welkomstbonus. Dan is de Odds Boost namelijk niet meer beschikbaar.

Stap 4: Zet €1 in en als Feyenoord scoort in beide helften tijdens de Bekerfinale wordt er €100 cash aan je account toegevoegd.

Stap 5: Cash uit je winst!

REGISTREER JE HIER

Jacks.nl – Een legale en betrouwbare bookmaker Uiteraard heeft JACKS een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit en dus gaat het hier om een betrouwbare bookmaker. Anders zouden we deze actie ook niet aanbieden op Voetbalflisten. Het grote voordeel van JACKS is het snelle registratieproces en de snelle uitbetalingen. Een gokje wagen is nog nooit zo makkelijk geweest!

*Dit artikel is in samenwerking gemaakt met onlinecasinosvergelijken.nl