Kieft lovend over invaller bij Oranje: 'Hij brengt energie, denkt vooruit en vindt vaak de goede oplossing'

Wim Kieft werd erg enthousiast van de invalbeurt van Steven Berghuis tegen Polen. Hij moest in het Nations League-duel van afgelopen donderdag al snel invallen voor de uitgevallen Teun Koopmeiners. De analist noemt zijn optreden 'een geluk bij een ongeluk'.

De oud-voetballer is van mening dat een middenveld met Koopmeiners en De Jong al snel 'nogal statisch' is, maar zag dat donderdagavond in Warschau veranderen. Kieft oppert dat in wedstrijden tegen 'kleintjes' meer creativiteit ingezet moet worden. 'In grote wedstrijden geen probleem, maar tegen kleintjes zoals Polen en op het WK in de groepsfase tegen Senegal, Qatar en Ecuador kan en moet je offensiever spelen', zo schrijft hij in zijn column in De Telegraaf.

Als Oranje het initiatief neemt, past Berghuis een stuk beter in de basiself, aldus Kieft. 'Het bewijs daarvoor leverde het Nederlands elftal tegen Polen. Zeker in de eerste helft was het allemaal heel leuk om te zien. Met Berghuis op het middenveld gebeurt er altijd iets. Hij brengt energie, denkt vooruit en vindt vaak de goede oplossing in de kleine ruimte'.

'Tegen de kleinere teams, want in de grote wedstrijden blijven bij mij twijfels bestaan. Dan heeft hij langer nodig voor de juiste keuzes. Of anders gezegd: tegenstanders van niveau zoals Liverpool vorige week gunnen hem op het middenveld de tijd niet om te komen tot de juiste keuzes', besluit hij.