Wie is PSV-aanwinst Eran Zahavi?

Eran Zahavi is de nieuwe spits van PSV. Met de 33-jarige Israëlische aanvaller ​haalt de Eindhovense club een doelpuntenkanon binnen. Wie is Zahavi en waarom kiest hij nu voor PSV? ​

Met Eran Zahavi lijkt PSV een garantie op doelpunten binnen te hebben gehaald. In China maakte Zahavi namens Guangzhou R&F 103 doelpunten in 117 officiële wedstrijden. Bij Maccabi Tel Aviv scoorde hij 122 keer in 157 wedstrijden. Het zijn indrukwekkende statistieken die ervoor zorgen dat de verwachtingen rond de spits hoog zullen zijn in Eindhoven. 

"Hij is een van de beste internationale spelers in China. En als je daar kunt scoren, dan kun je het ook in Nederland," zei PSV-trainer Roger Schmidt afgelopen vrijdag op de persconferentie over Zahavi. Schmidt zag hem als trainer van Beijing Gouan zelf wekelijks uitblinken. In vier onderlinge duels scoorde Zahavi vijf keer tegen de ploeg van Schmidt.

Peter Bosz

Ook Peter Bosz, die in 2016 Zahavi een half jaar onder zijn hoede had bij Maccabi Tel Aviv, is tegenover Voetbal International lovend over de spits: "Het is een winnaar, een leider en een doelpuntenmaker", aldus Bosz. "Hij is niet de beste voetballer waarmee ik gewerkt heb. Ook niet de snelste, de grootste of fysiek de sterkste. Maar hij is wél een geweldige doelpuntenmaker." Zahavi was in het jaar onder Peter Bosz in het seizoen 2015/2016 niet te stoppen bij Maccabi Tel Aviv. Hij maakte een recordaantal van 35 doelpunten in 36 competitiewedstrijden. Na afloop van dat seizoen werd de spits dan ook gelinkt aan Ajax, waar Peter Bosz net hoofdtrainer was geworden. Zahavi koos echter voor het grotere geld in China en tekende bij Guangzhou R&F. 

Ook de assistent van PSV-trainer Roger Schmidt, Yann-Benjamin Kugel, heeft ongetwijfeld zijn ervaringen gedeeld over de aanvoerder van het Israëlische nationale team. Kugel zat namelijk als assistent op de bank naast de Oostenrijkse bondscoach Andreas Herzog toen Zahavi Israël aan een historische 4-2 zege hielp op Oostenrijk. Hij maakte er drie, en gaf ook de assist voor de vierde treffer. 

De evolutie die Eran Zahavi de afgelopen jaren onderging

Guangzhou R&F

Ook in China scoorde Zahavi aan de lopende band. In 2017 werd de spits topscorer van de Super League met 27 doelpunten. In 2018 scoorde hij 20 keer, en in 2019 volgde zijn meest productieve seizoen waarin de Israëliër 29 goals in 28 competitieduels maakte. De laatste cijfers zijn historisch omdat nog nooit een speler in de Super League in één seizoen zo veel doelpunten maakte als Zahavi. De Chinese competitie staat weliswaar niet zo hoog aangeschreven als de Europese competities. Toch steeg het niveau van de competitie wel de laaste jaren mede door de komst van grote namen zoals Alexandre Pato, Marko Arnautovic en Oscar. 

Video met daarin alle 29 goals die Zahavi in 2019 namens Guangzhou R&F maakte

Nationale ploeg

Zijn debuut in het Israëlische elftal maakte Zahavi op 2 september 2010 toen er met 3-1 gewonnen werd van Malta. Namens de nationale ploeg van Israël zijn de cijfers van Zahavi iets minder indrukwekkend. In 51 interlands maakte hij 20 doelpunten. Hoogtepunt was echter de laatste EK-kwalificatiereeks, waarin de spits elf keer scoorde in tien wedstrijden. 

Mislukt in Italië 

Zahavi is vooral in de kleinere competities een garantie voor doelpunten. Nadat hij in Israël speelde voor Roni Nir Ramat en Hapoel Tel Aviv, haalde Palermo de spits naar Italië. Zijn avondtuur op Sicilië werd echter een mislukking, Zahavi scoorde namelijk slechts twee doelpunten in twee seizoenen. Zwaar teleurgesteld over zijn periode op Sicilië keerde de spits terug naar Israël. Zijn mislukte avontuur in Italië is misschien wel de reden dat Zahavi nu voor PSV kiest. De spits wil nog één keer laten zien dat hij ook op Europese bodum kan slagen. 

PSV bevestigde zondagmiddag de komst van Zahavi. De spits gaat bij PSV concurrentiestrijd met Donyell Malen, Noni Madueke, Maxi Romero  en Joël Piroe. Romero liep donderdag tegen Mura echter een zware blessure op. PSV lijkt een garantie voor doelpunten in huis te hebben gehaald. Aan de 33-jarige Zahavi de taak om zijn naam als doelpuntenmachine waar te maken.