Ajax treft knipoog-Kroaat bij Besiktas: 'Geen bewijs van gesjoemel'

Ajax neemt het woensdagavond op tegen Besiktas. In het CL-duel komt het de welbekende knipoog-Kroaat tegen. In 2011 groeide Domagoj Vida uit tot dit fenomeen. Als speler van Dinamo Zagreb kreeg de Kroaat in een cruciale wedstrijd voor Ajax tegen Olympique Lyon een glans van matchfixing over zich heen.

Het is 7 december 2011 als Ajax het opneemt tegen Real Madrid. De Amsterdammers lijken zeker van plaatsing voor de volgende ronde, als het geen monsternederlaag lijdt in eigen huis. Op het andere veld moest concurrent in de groep Lyon geen ruime overwinning boeken tegen Dinamo Zagreb. Real Madrid komt na 14 minuten op een voorsprong in Amsterdam, waarna twee doelpunten van Ajax worden afgekeurd. In Zagreb is Dinamo na veertig minuten met een man meer op een 1-0 voorsprong gekomen, waarna Lyon vlak voor rust de gelijkmaker maakt.

Knipoog-Kroat Vida 

Er lijkt in de rust niets aan de hand voor Ajax, dat met een 0-2 achterstand aan de thee gaat. Na rust lijkt er een elftal voor Kelderklassers het veld te hebben betreden in Zagreb, De thuisploeg incasseert in zeven minuten drie doelpunten en staat zo met 1-4 achter, waarna de 1-5 valt. Een opmerkelijk doelpunt, blijkt al snel. Na deze treffer wil Lyon-aanvaller Bafétimbi Gomis de bal gauw uit het doel halen, waar Vida van Zagreb de bal vasthoudt. De verdediger geeft zijn tegenstander een geruststellende knipoog, waarna zijn bijnaam is geboren.

Vermoede van matchfixing?

Veel voetbalfans denken dat er sprake van matchfixing is, wat nooit bewezen zal worden. Volgens de Franse journalist Vincent Duluc, die tijdens de bewuste decemberavond in Zagreb is als Lyon-watcher denkt nog altijd dat er geen opzet in het spel van de thuisploeg zat. "De knipoog werkte niet mee. Maar het is nooit bewezen dat er gesjoemeld is. Misschien maakte Gomis wel een grap of zei Vida iets over mooie vrouwen, je weet het gewoon echt niet', valt te lezen bij de NOS. "Ik ken Vida en zijn familie al jaren. Echte sportmensen. Die doen zoiets niet. (..) Dat is niet het soort speler dat zich laat omkopen. Hij was toen nog jong, het team draaide niet lekker. Maar matchfixing, nee dat echt niet."

Ajax druipt af

Uiteindelijk weet Lyon met 1-7 te winnen in Zagreb, waar Real Madrid met 0-3 te ster is op bezoek in Amsterdam. Ajax druipt als nummer drie in de groep af, geen knock-outfase voor de Amsterdammers. Naar schatting liep Ajax zo'n 25 miljoen euro mis.