Voorwaardelijke celstraf voor Karim Benzema in sekstape-zaak

Karim Benzema heeft een voorwaardelijke celstraf aan zijn broek hangen. Daarnaast moet de Fransman een flinke boete van 75 duizend euro betalen. Dit alles vanwege de beruchte sekstapeaffaire uit 2014, waarbij Benzema het aan de stok kreeg met Mathieu Valbuena.

Sekstape Valbuena

In de zomer van 2014 ontdekt een bekende van Valbuena bij het overzetten van data naar zijn nieuwe mobiel een vermeende sekstape van de voetballer. Samen met een andere vriend bedenkt de it-specialist een plan om Valbuena te chanteren en af te persen. Om de boodschap bij Valbuena te krijgen, zonder zelf als dader gezien te worden, schakelen de twee een tussenpersoon in. Dit werd een jeugdvriend van Karim Benzema. De spits wordt gevraagd om landgenoot Valbuena te benaderen.

Tijdens het trainingskamp van de Franse nationale ploeg in 2015 is het dan zo ver. Tijdens een gesprek tussen Valbuena en Benzema komt de sekstape ter sprake. Valbuena vroeg aan Benzema of zijn tatoeages te zien waren op de beelden, volgens Benzema was dit het geval. Als snel ging het gesprek over geld. Benzema zou wel iemand kennen die de zaak op kon lossen. Valbuena voelde zich daardoor onder druk gezet. Zelf zou Benzema later verklaren zich van geen kwaad bewust te zijn en alleen maar te willen helpen.

Benzema en Valbuena

Benzema wist toen nog niet dat Valbuena al naar de politie gestapt was en wist dat de video in omloop was. Er was zelfs al een infiltrant ingezet en ook telefoons werden al afgeluisterd, waaronder die van Benzema zelf. Kort na het trainingskamp belde Benzema zijn jeugdvriend. Benzema: “Hij neemt ons niet serieus.” Het woordje ‘ons’ werd door de politie gezien als cruciaal. Snel volgde er meer bewijzen dat Benzema zich wel van kwijt bewust zou zijn.

Verbannen uit de Franse ploeg

Het belastende telefoongesprek wordt enkele weken later gepubliceerd door L’Équipe. Ook wordt Benzema in hechtenis genomen en aangeklaagd. In een interview haalde Valbuena flink uit naar zijn landgenoot. Uiteindelijk besluit de Franse voetbalbond Benzema te schorsen voor het nationale elftal. Pas in de zomer van 2021 mag Benzema weer terugkeren in het shirt van Frankrijk.