Dit moet Oranje tegen Montenegro en Noorwegen doen om zich te plaatsen voor het WK

Oranje staat voor een belangrijke week met als beloning een deelname aan het WK in Qatar. Op zaterdag 13 november gaat Oranje op bezoek in Montenegro, drie dagen later speelt de ploeg van bondscoach Louis van Gaal in De Kuip tegen Noorwegen. Bij welke scenario's plaatst Oranje zich voor het WK?

Gelijkspel tegen Noorwegen en winst op Montenegro

Als Nederland inderdaad wint van Montenegro en een punt pakt tegen Noorwegen dan is plaatsing een feit. De drie resterende plaatsen worden verdeeld via de play-offs van de Nations League. Hier wordt het een beetje ingewikkeld:

Via de play-offs kunnen drie landen zich kwalificeren voor het WK voetbal. De play-offs worden gespeeld door de tien nummers twee uit de groepsfase + twee landen uit de Nations League.

Deze twee landen zijn de beste teams volgens de Nations League overall ranking, die niet eerste of tweede in de groepsfase van de WK kwalificatie zijn geworden.

De 12 landen worden vervolgens verdeeld in drie paden, waarvan de winnaar zich kwalificeert. Elk pad van vier landen bestaat uit twee halve finales en een finale.

Twee keer een gelijkspel

In geval van een gelijkspel is de volgende volgorde van toepassing op het klassement:

  1. Doelpunten verschil
  2. meer gescoorde doelpunten
  3. meer punten gescoord in een direct duel
  4. beter doelpuntenverschil in een direct duel
  5. meer doelpunten gescoord in directe duels
  6. meer buiten-doelpunten in een direct duel.

Ook als Nederland tegen Montenegro en Noorwegen een punt pakt, ziet het er goed uit. Oranje heeft namelijk een doelsaldo van +23 en Noorwegen van +9, grote kans dus dat Oranje zich met twee keer een gelijkspel plaatst voor het WK.

Winst op Montenegro en verlies op Noorwegen

In dit geval is Oranje afhankelijk van Letland, de Letten spelen zaterdag 13 november uit bij Noorwegen. Bij een gelijkspel in dat duel, en winst van Oranje, kan de ploeg van Louis van Gaal niet meer ingehaald worden.

De huidige stand in Groep G...