Hoe zat het met die boycot van Veronica Inside?

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat Johan Derksen het 'kaars-verhaal' uit de doeken deed en zo heel Nederland op zijn kop zette. Voor VI leek geen toekomst meer, laat staan voor Derksen zelf. Een half jaar later heeft het trio een liveshow achter de rug voor een bomvolle Ziggo Dome en werd hun programma rondom het WK (De Oranjewinter, red.) wederom een kijkcijferhit.

In de Oranjewinter moesten de drie het nog altijd doen zonder interviews met de Oranje-internationals. Nadat Derksen vorig jaar een grap maakte over Akwasi, besloten de internationals het programma te boycotten. Ondanks dat Noa Vahle door Talpa naar Qatar is gestuurd, kreeg de verslaggeefster ruim een jaar na de ingang van de boycot de spelers niet te spreken. Heel af en toe mocht Vahle een vraag stellen aan Louis van Gaal, maar daar bleef het bij. Dat er dit jaar überhaupt geen vragen meer zouden komen vanuit VI in Qatar, scheelde niet veel.

Een paar uur voordat Koning Willem-Alexander 55 werd, kwamen de TV-kijkers die hun toestel hadden afgestemd op SBS 6 alles behalve in een feestelijke stemming terecht. In Vandaag Inside werd Johnny de Mol besproken, die beschuldigd werd van seksueel misbruik. Het was voor Derksen de aanleiding om de 'anekdote' over de kaars te vertellen om daarmee aan te geven dat iedereen wel iets op zijn kerfstok heeft staan.

De TV-persoonlijkheid ergerde zich namelijk op de snelle kritiek die De Mol, die uiteindelijk niet veroordeeld werd, over zich heen kreeg. 'Ik heb de anekdote verteld, omdat dit land bol staat van hypocriete mensen die mensen aan de schandpaal nagelen, maar toch ook dit soort dingen hebben gedaan', vertelde hij destijds aan Het Parool. De negatieve aandacht voor De Mol nam inderdaad af, maar dat kwam meer omdat critici een ander slachtoffer hadden gevonden. 

Het Roer Om, letterlijk en figuurlijk

Dat was Johan Derksen. De vrijetijds-DJ werd door al de radiostations waar hij wat voor deed vrijwel direct uit zijn functie werd ontheven, behalve dan Arrow Bluesbox Radio. Veel belangrijker was echter dat VI na twintig jaar van de buis ging. Derksen trok, nadat hij niet de gewenste bijval van Talpa kreeg, voor zichzelf de conclusie dat hij geen zin had om verder te gaan als er gepraat moest worden met de handrem erop. Wilfred Genee en René van der Gijp besloten te stoppen als het trio niet in stand gehouden zou worden. De stekker werd uit het programma getrokken. 

De SBS 6-kijkers moesten het voortaan gaan doen met Het Roer Om en herhalingen van Chateau Meiland. En inderdaad, velen waren daar niet al te blij mee. Hoewel er op Derksen vooral heel veel kritiek was, keerde niet het hele land zich tegen hem. Bennie Jolink, Henk Westbroek, Joost Niemoller, Özcan Akyol, Wierd Duk en Heleen van Royen vertelden allen op hun eigen manier waarom zij die bakken met negatieve meningen niet op hun plaats vonden. 

De terugkeer

Amper een week na het incident werd er alweer voorzichtig over een terugkeer van het programma gesproken. In eerste instantie wilde de hoofdrolspeler er niets van horen, maar later draaide de mening van de voormalig hoofdredacteur van Voetbal International bij. Derksen trok zich terug aanvankelijk terug in Grolloo, waarschijnlijk veelal in zijn tuinhuis, toen hem iets overkwam waarvan hij 'niet wist dat het bestond'.

Het Drentse dorpje kent nog geen duizend inwoners, maar de postbezorgers in het gebied begonnen zich nadat Derksen besloot te stoppen het apelazarus te werken. De geboren Gelderlander werd overladen met bloemen, brieven, fruitmanden sigaren en zelfs stropdassen. 'Toen realiseerde ik me dat de groep die voor ons is, véél groter is dan dat groepje wat tegen ons is. Dat groepje wat tegen ons is, maakt alleen meer geluid.' 

Uiteindelijk deed 'die vreselijke arrogante mevrouw' Kaag haar tegenpool definitief besluiten om terug te keren op de TV. En dat door te laten blijken dat ze het wel fijn vond dat Derksen niet meer te zien zou zijn. Haar uitspraken pakte niet geheel gewenst uit. Ze hadden het voor elkaar gekregen om de 73-jarige, die alles wel gezien had en van vrij weinig meer opkeek, tot op het bot te tergen. Derksen kwam terug. En hoewel de kritiek bleef, werd duidelijk dat de groep voorstanders nog altijd groot is. Misschien inderdaad wel groter. In ieder geval groot genoeg.