Van der Sar hekelt kritiek om Qatar-trip van Ajax: "Makkelijk scoren over onze rug"

Edwin van der Sar heeft op de aandeelhoudersvergadering van Ajax gereageerd op de kritiek die de club kreeg om het feit dat de selectie in januari naar Qatar gaat voor een trainingskamp. In Qatar zijn de werkomstandigheden slecht en men spreekt zelfs van 'moderne slavernij', omdat tegen weinig geld en onder barre omstandigheden aan peperdure projecten wordt gewerkt, zoals hotels en voetbalstadion.  

Perfecte voorbereiding

"Bij het ministerie geldt geen uitreisverbod en er zijn ook geen handelsbelemmeringen’’, aldus Van der Sar. "We zijn een voetbalclub, geen politieke partij. Voetbaltechnische redenen spelen een rol. In Qatar vinden we omstandigheden om ons perfect voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Fantastische velden, uitstekende temperaturen en nauwelijks tijdsverschil. We kunnen daar in alle rust trainen en twee oefenwedstrijden spelen tegen goede clubs.’’

Makkelijk scoren

"Het is makkelijk scoren over onze rug", vervolgt hij zijn verhaal. "Helemaal als mensen het een verkapte vakantie noemen. Dat is het bagatelliseren van het belang van een trainingsweek en daar heb ik moeite mee. Ik wil het positief zien: er is nu in ieder geval aandacht voor de situatie. Die kunnen wij niet veranderen."