Schreuder krijgt advies over voorhoede: "Tadić moet op links, in de spits vind ik het armoede"

Ajax haalde deze zomer Steven Bergwijn en Brian Brobbey naar Amsterdam, maar dat betekent dat trainer Alfred Schreuder voor een lastige keuze komt te staan. Volgens voormalig Oranje-internationals Kees Kist en Pierre van Hooijdonk moet de oefenmeester Tadić op links zetten en de jongeling in de punt van de aanval.

In het gewonnen duel tegen Fortuna Sittard (2-3) begon de Serviër als spits, maar hij werd in de rust vervangen door Brobbey. Tadić schoof naar linksbuiten en dat wierp zijn vruchten al snel af.  "Géén Tadić in de spits hoor! Dat vind ik bittere armoede", aldus Kist tegenover De Telegraaf. "Tadić moet gewoon op links spelen. Dáár is hij op zijn best, daar doet hij met zijn passeeracties gewoon wat hij moet doen en is hij heel groot. Tadic is een linkerspits, géén centrumspits".

"Nou, dan hebben we Brobbey. Vind ik wel een goeie, maar eigenlijk is hij op dit moment nog meer een pinchhitter", aldus de voormalig goalgetter van AZ. "Kijk: als je Brobbey in de spits wil neerzetten, zal Schreuder zijn systeem misschien ook op hem moeten aanpassen. Een systeem met twee spitsen én hangende vleugelspelers die in de bal komen en van daaruit verder gaan voetballen".

Van Hooijdonk kan zich goed vinden in de woorden van Kist en hij denkt ook dat Brobbey het beste tot zijn recht komt als centrumspits. "Zoals Brobbey tegen Fortuna die bal van Tadić intikte, is zoals een echte spits dat doet", zegt Pi-air. "Ik denk zelf niet dat Tadić dat op die manier gedaan zou hebben als de rollen omgekeerd waren. Brobbey koos instinctief als echte spits de juiste positie, terwijl andere typen spelers toch de neiging hebben om veel in de bal te komen. En die zijn op zo’n moment dan niet op de goede plek".