20 Deense voetballers in dienst bij PSV

PSV speelt in de Conference League tegen FC Kopenhagen. Een Deense tegenstander. In het verleden speelden er de nodige Denen bij PSV. Een overzicht.

Simon Poulsen

Poulsen speelde in Nederland niet alleen bij PSV maar ook bij AZ. In Eindhoven was de linksachter actief van 2015 tot 2017, alhoewel hij voornamelijk bij Jong PSV speelde. Voor het eerste elftal kwam Poulsen twee keer uit en voor het beloftenelftal zestien duels.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Mathias Jattah-Njie Jørgensen

Mathias Jattah-Njie Jørgensen, oftewel Zanka speelde tussen 2012 en 2014 bij PSV. De verdediger kwam uiteindelijk op veertien duels en heeft zich nooit de basis in kunnen spelen. De 35-voudig international speelt momenteel bij het Engelse Brentford.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Kenneth Pérez

Alhoewel de achternaam van de oud-voetballer Jensen is, gebruikt hij de achternaam van zijn Spaanse moeder, Pérez. De oud-profvoetballer speelde twee jaar in Denemarken bij FC Kopenhagen, maar vertrok daarna direct naar Nederland. MVV was zijn eerste club in ons kikkerlandje. Uiteindelijk kwam Pérez uit voor AZ, Ajax, FC Twente en dus PSV in 2007. De oud-aanvaller speelde een half seizoen in Eindhoven, maar keerde in januari van 2008 weer terug naar Ajax.

Michael Jakobsen

Anderhalf seizoen speelde de verdediger bij PSV tussen 2003 en 2005, hij was toen zeventien jaar. Jakobsen speelde één duel voor PSV tegen Willem II, hij viel toen in de 84e minuut in. Jakobsen heeft zes interlands gespeeld voor Denemarken.

Kasper Bögelund

Viermaal landskampioen met PSV, vier keer de Johan Cruijff Schaal en één KNVB Beker. De periode van Bögelund in Eindhoven zou je kunnen bestempelen als een succes. De rechtsachter speelde 107 duels in zeven jaar voor de Eindhovenaren. Van 1998 tot en met 2005 was de Deen actief bij PSV, dat hij verliet voor Borussia Mönchengladbach.

Peter Møller

In 1997 nam PSV de aanvaller Møller over van Brönby IF. Uiteindelijk speelde de Deen maar één seizoen voor PSV. Na 30 duels en tien goals voor de Eindhovenaren verliet hij PSV voor het Spaanse Real Oviedo.

Dennis Rommedahl

International van Denemarken met liefst 126 interlands. De buitenspeler naderde het aantal interlands van recordinternational Peter Schmeichel, die op 129 caps staat. Rommedahl speelde van 1997 tot en met 2004 voor PSV. In Eindhoven werd de oud-aanvaller vier keer landskampioen en won hij viermaal de Johan Cruijff Schaal. Na 223 duels verliet hij Eindhoven voor het Engelse Charlton Athletic. In 2007 keerde Rommedahl terug naar Nederland bij Ajax, NEC en RKC.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Anders Nielsen

Kampioen met PSV in zijn enige echte seizoen in Eindhoven. Nielsen kwam in 1996 over van het Deense Lyngby BK. In 1997 werd hij uitgeleend aan RKC en één jaar later verkocht aan Sparta. De veelzijdige speler kwam uiteindelijk op maar één duel voor PSV.

Niclas Jensen

Net als Anders Nielsen kwam Jensen in 1996 over van Lyngby BK. De oud-middenvelder kwam tot vijf duels bij PSV en verruilde Eindhoven voor FC Kopenhagen in 1998. Later in zijn carriere speelde hij nog voor Manchester City en Borussia Dortmund.

Thomas Thorninger

Op zijn zestiende werd Thorninger gehaald bij PSV in 1989. Van 1992 tot 1994 speelde de oud-aanvaller in het eerste van PSV, waarmee hij één keer landskampioen werd. Hij kwam tien keer uit voor de club uit Eindhoven, maar kon het net niet vinden in deze duels.

Flemming Povlsen

Spits Povlsen komt uit de jeugd van Real Madrid. Toen hij bij PSV kwam in 1989 was de spits 23 jaar oud. Na één seizoen en een KNVB Beker later verkaste de Deen alweer naar Borussia Dortmund, waarmee hij Duits kampioen werd. In 38 duels scoorde Povlsen elf keer voor PSV.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Søren Lerby

260 duels voor Ajax en 118 wedstrijden voor PSV. In Amsterdam werd Lerby vijfmaal kampioen en in Eindhoven twee keer. Met PSV won de middenvelder de Champions League in 1988. De Schaduw sloot zijn voetbalcarrière af bij PSV in 1990. Momenteel heeft Lerby zijn eigen sportmanagementbureau, waar hij de zaakwaarnemer is van onder anderen Wesley Sneijder, Rafael van er Vaart en Dries Mertens.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Ivan Nielsen

Centrale verdediger Nielsen speelde van zijn 23e tot zijn 30e bij Feyenoord. In 1986 verliet hij Rotterdam voor Eindhoven. Bij PSV speelde de Deen 111 duels, won hij de Champions League, kroonde hij zich tot driemaal kampioen en won hij drie keer de KNVB Beker. Verder heeft Nielsen 51 interlands achter zijn naam staan en is hij de eigenaar van een loodgietersbedrijf.

Frank Arnesen

Huidig technisch directeur van Feyenoord. Arnesen speelde in Nederland bij Ajax en sloot zijn voetbalcarrière af in Eindhoven. De oud-middenvelder kwam tot 64 duels bij PSV. Ook Arnesen won in Eindhoven de Champions League en werd drie keer landskampioen. Na zijn carrière als profvoetballer werkte Arnesen nog als assistent en technisch directeur bij PSV.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Kenneth Brylle

Brylle speelde één jaar in Eindhoven tussen 1984 en 1985. De Deen speelde 42 wedstrijden en scoorde hierin 25 keer. De oud-spits heeft niet alleen een Deense nationaliteit, maar is ook in bezit van een Belgisch paspoort. Momenteel werkt Brylle bij Club Brugge als scout.

Jan Heintze

Heintze speelde de meeste wedstrijden ooit voor PSV met 521. Hij stond tussen 1982 en 1994 onder contract in Eindhoven en keerde na vijf jaar in 1999 weer terug bij PSV. Dit keer tot 2003, waarna de Deen zijn profcarrière afsloot. Heintze won vijftien prijzen met PSV, waaronder de Champions League en negen landskampioenschappen.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Tommy Christensen

Christensen stond tussen 1979 en 1981 onder contract bij PSV, waar hij uiteindelijk op tien duels kwam en Eindhoven daarna inruilde voor zijn jeugdclub AGF.

Henning Munk Jensen

Tussen 1970 en 1973 speelde Jensen als verdediger bij PSV. Na 63 duels verliet hij Eindhoven. De verdediger heeft 62 interlands achter zijn naam en werd in 1975 voor de tweede keer verkozen tot Deense voetballer van het jaar. Dit was de eerste keer dat een speler de prijs twee keer won.

Kresten Bjerre

Bjerre was van 1968 tot en met 1970 speler van PSV. In deze periode speelde de aanvallend middenvelder 53 wedstrijden. In 1977 keerde de Deen terug in Nederland bij Go Ahead Eagles. Bjerre overleed in 2014 op 67-jarige leeftijd.

Bent Schmidt Hansen

Acht jaar lang speelde Hansen in Eindhoven. Hij won de KNVB Beker en werd landskampioen. De supporters riepen hem begin 1969 uit tot populairste speler van het voorgaande jaar. In 212 duels scoorde de aanvaller 52 doelpunten. Hij kreeg de bijnaam Zoef de Haas. Op 66-jarige leeftijd overleed de Deen in zijn woonplaats Horsens.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Ole Sørensen

Sørensen was de eerste Deen die ooit in actie kwam voor PSV. In 1966 maakte hij de overstap van FC Köln naar Eindhoven. De oud-middenvelder vond elf keer het net in het shirt van PSV. Sørensen overleed in 2015 op 77-jarige leeftijd.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Lijstjes’

Meest bekende voetbalvaders en zonen in Nederland

Deze elf voetballers gingen de politiek in

De tien grootste culthelden van Feyenoord

Wat als SC Heerenveen niemand had hoeven verkopen?

Deze spelers vertrokken via FC Utrecht naar de absolute top

Dit zijn de 10 duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie

Is het huidige Feyenoord beter dan de ploeg die in 2012 de voorronde van de Champions League haalde?

Dit elftal van Sparta zou hoge ogen gooien in de Eredivisie

Dit is waarom Erik ten Hag en Manchester United de perfecte match zijn

Is het huidige PSV beter dan de ploeg die in 2018 landskampioen werd?

Is dit het beste Willem II van de afgelopen 50 jaar?