Waarom Cocu dé ideale tussenpaus is voor PSV

Roger Schmidt vertrekt na afloop van dit seizoen bij PSV. Met het aantrekken van Marcel Brands kan de zoektocht naar een nieuwe trainer definitief starten. Phillip Cocu is één van de trainers die veel titels heeft gepakt met de Eindhovenaren. Hij lijkt (let wel: voor de korte termijn) de beste keuze voor de Brabantse club en wij vertellen je waarom.

Cocu ideale tussenpaus voor Ruud van Nistelrooy 

Ruud van Nistelrooy werd ook direct genoemd als opvolger van Schmidt, maar aan die geruchten maakte de trainer van Jong PSV al snel een einde. De oud-spits vindt dat hij nog niet klaar is om aan het roer te staan van de Eindhovenaren. Als de Eindhovenaren Cocu aanstellen, kan Van Nistelrooy leren en vervolgens het stokje overnemen. Ideal. 

Cocu tussenpaus in Eindhoven bij PSV

Cocu als tussenpaus

Successen Cocu bij PSV

Als voetballer speelde hij 262 wedstrijden in het shirt van de Eindhovenaren en wist daarin 73 keer te scoren. Hij won met PSV de nodige prijzen, want hij werd vier keer landskampioen, pakte twee keer de KNVB Beker en won één keer de Johan Cruijff Schaal.

Als trainer vertrok Cocu ook niet met lege handen. Hij stond bekend om zijn terughoudende voetbal en pakte veel punten op de counter én in de slotfase. Tot groot ongenoegen van de Nederlandse voetballiefhebbers, maar die tactiek bleek wel succesvol. Als trainer won de oud-middenvelder namelijk zes prijzen. Drie keer de landstitel, twee keer de Johan Cruijff Schaal en één keer de KNVB Beker.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Connectie met Brands

PSV maakte bekend dat Toon Gerbands, net als Roger Schmidt, na dit seizoen vertrekt. Lang wachten op een opvolger was echter niet nodig, want Marcel Brands keert terug na zijn Engelse avontuur bij Everton. Hierdoor lijken alle lichten op groen voor een terugkeer van Cocu, want deze twee hebben lange tijd met elkaar samengewerkt. De jaren waarin Cocu aan het roer stond en Brands functioneerde als technisch directeur waren uiterst succesvol.

Kent de club

Cocu is geen vreemde meer bij PSV. Hij speelde 262 wedstrijden voor de Eindhovenaren en kende ook succesvolle jaren als hoofdtrainer van de club. Met het aantrekken van Cocu is er geen tijd nodig om de trainer even te laten wennen bij PSV, zoals Schmidt dat wél nodig had. Bij PSV kreeg de 51-jarige trainer de kans om in de jeugd kennis te maken met het trainers. Bij de hoofdmacht van de Eindhovenaren maakte Cocu naam en daardoor mocht hij aan de slag bij Fenerbaçhe en Derby County.

Tijd voor succes

De topclub uit Eindhoven kan wel weer een succesje gebruiken, want onder leiding van Roger Schmidt werd (tot dusverre) maar één prijs gepakt. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal werd Ajax met 0-4 verslagen, maar in de andere topwedstrijden werd nauwelijks gewonnen. In elf wedstrijden tegen AZ, Ajax en Feyenoord werd slechts één keer gewonnen. Tijd om daar verandering in te brengen.

Feyenoord-doelman vertrekt